Jihlava bude od roku 2015 bez hracích automatů

Jihlava – V Jihlavě nebude od roku 2015 fungovat žádný hrací automat. Vyhlášku o zákazu provozování loterií a jiných podobných her na celém území města dnes schválilo městské zastupitelstvo, když zvedlo ruku všech 34 přítomných zastupitelů. Teď je ve městě v provozu 23 výherních hracích přístrojů a přes 500 videoloterijních terminálů. Razantní postup městu umožnily změny v legislativě.

Podle nové městské vyhlášky mohou podnikatelé provozovat zaregistrované přístroje pro hazard jen do konce roku 2014. Týká se to sázkových her a výherních terminálů povolených ministerstvem financí, které by podle primátora Jaroslava Vymazala (ODS) jinak mohly fungovat deset let. Hrací přístroje s povolením od magistrátu budou v jihlavských hernách jen do konce příštího roku. Ve městě se nemohou zavádět ani nové hrací automaty.   

Jihlava už tři roky reguluje výherní hrací přístroje. Jejich počet kvůli tomu hodně klesl, naopak přibylo terminálů, k nimž vydalo souhlas ministerstvo financí. Ostatních technických zařízení pro hazard, mezi něž patří videoloterijní terminály, funguje v Jihlavě 538. Povolení bylo vydáno dokonce na 863 přístrojů. Město vybralo ročně na poplatcích z hazardu kolem deseti milionů korun.   

Z větších měst na Vysočině měla do letošního podzimu vyhlášku omezující hazardní hry pouze Jihlava. V posledních měsících však začala regulaci připravovat i další větší města. Vedení radnice v Havlíčkově Brodě připravilo vyhlášku, která měla udržet hazard ve stávajících 36 provozovnách. Pondělní zastupitelstvo ji ale neschválilo, protože se zastupitelé neshodli na razanci omezení. „V žádném případě to není z toho důvodu, že by zastupitelstvo nemělo zájem na území města ty loterie regulovat,“ řekl havlíčkobrodský starosta Jan Tecl (ODS). Podle něj teď budou následovat jednání napříč politickými kluby o nové podobě vyhlášky.