Nelegální směnárny na Chebsku řeší policie i ČNB

Cheb – Česká národní banka spolu s kriminální policií šetří neregistrované směnárny v západočeském pohraničí. Na černo fungující směnárny totiž neplatí daň, a státu tak způsobují škody v řádech desítek milionů korun.

„Případy se zabýváme. Ve věci provádíme šetření ve spolupráci s Českou národní bankou a bližší informace v tuto chvíli nebudeme sdělovat,“ informovala mluvčí chebské policie Martina Böhmová.

Standardní směnárna musí být registrována u České národní banky, její majitel musí být trestně bezúhonný a plátce daně, požaduje se po něm také proškolení zaměstnanců směnárny, jeho provozovna je evidována. Ilegální směnárny se však těmto podmínkách provozu vyhýbají, což kritizují zejména majitelé registrovaných směnáren. Nekalá konkurence je totiž připravuje o výdělek.

Podle úřadů je ovšem problém nepoctivé a ostražité trhovce usvědčit. „Je to dané počtem našich kontrolních orgánů. Máme tři kontrolní pracovníky a ti jsou na zdejších tržištích známí,“ uvedl vedoucí živnostenského úřadu v Chebu Jiří Jeřábek.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)