Chebská R6 zůstane zadarmo do dubna

Karlovy Vary – Cestování po rychlostní silnici R6 mezi Karlovými Vary a Chebem nebude zpoplatněno nejméně do dubna, kdy bude plně zprovozněn úsek Nové Sedlo – Sokolov. Ten je zatím otevřen pouze v polovičním profilu. Ministra dopravy Pavla Dobeše k tomu přemluvil karlovarský hejtman Josef Novotný, který by ale chtěl, aby byla R6 zadarmo i nadále – především proto, že západočeský úsek není napojen na zbytek dálniční sítě.

Ministerstvo dopravy by chtělo, aby řidiči za průjezd po 38 kilometrech rychlostní silnice R6 v Karlovarském kraji platili. Zatím sice ustoupilo žádostem regionálních představitelů, v budoucnu chce ale zpoplatnění zavést. Kraj by ale chtěl, aby zůstalo cestování po R6 i nadále bez poplatku. „Připomněl jsem ministrovi, že v naší zemi jsou ještě další tři podobné úseky, kde ministerstvo mýtné zavést nehodlá, proto nevidím důvod, proč by právě v Karlovarském kraji lidé platit měli, když si mnozí z nich ani nekupují dálniční známku a po R6 se dopravují na krátkou vzdálenost do práce, k lékaři nebo na nákup,“ uvedl hejtman Novotný.

Zpoplatnění rychlostního tahu se obávají také obyvatelé obcí, které leží u souběžných silnic. Zkušenosti z jiných dálnic ukazují, že řada řidičů raději, než aby zaplatila, jezdí po starých silnicích, v obcích je potom hluk a nebezpečno skoro stejně jako před otevřením dálnice. 

Ministerstvo počítá s tím, že karlovarsko-chebský úsek zpoplatní příští rok v dubnu. Tehdy by měla být stavba kompletně dokončena, celý úsek řádně označen příslušným dopravním značením a zprovozněn.