Podvodníky se stavební ocelí dopadla olomoucká policie

Olomouc - Kriminalisté z krajského oddělení v Olomouci dopadli čtyři podvodníky, kteří dluží jedenáct a půl milionu korun za stavební ocel. Mužům z Olomoucka se materiál podařilo od letošního února do listopadu vylákat od celkem sedmi firem na severní i jižní Moravě a ve východních Čechách.

Čtveřice podvodníků si vždy vytipovala existující firmu, zjistila, kdo je jejím jednatelem a s odkazem na něho kontaktovala společnost, od které chtěla stavební ocel odebrat. Zboží pak prodávala dál za ceny zhruba o deset procent nižší než na běžném trhu. „Zajistili si odběratele, přes které byli schopni to dále prodávat. Měli zkušenosti z tohoto oboru, věděli komu, a jak to mají prodat,“ uvedl vrchní komisař odboru hospodářské kriminality olomoucké policie Vlastimil Anděl.

Muži ve věku 38 až 45 let podle kriminalistů postupovali naprosto promyšleně. Lidé, kteří pro ně pracovali, tak netušili, že se účastní trestného činu. Nic podezřelého nezaznamenaly ani oslovené firmy. „Měli něco společného se železem už z minulosti, měli zkušenosti, měli znalosti, takže dokázali vystupovat způsobem, který jim tohle umožnil,“ dodal Anděl.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Podvodníci jednali s firmami především telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu. Policisté tak při domovních prohlídkách zabavili hlavně mobily a počítače. Našli také desítky šanonů s dokumenty. „Jednalo se zejména o listinné materiály týkající se účetnictví těchto podnikatelů,“ řekl vedoucí odboru hospodářské kriminality olomoucké policie Petr Hanák. Kriminalisté v současné době na případu stále pracují a nevylučují proto, že poškozených firem i pachatelů bude nakonec ještě víc.