Ústecký kraj prozatím gymnázia nebude slučovat

Ústí nad Labem - Politici v Ústeckém kraji museli pozměnit svoje předchozí rozhodnutí o slučování gymnázií. Krajský úřad totiž ustoupil tlaku studentů a svůj plán přehodnotil. Mimo gymnázia však ostatní střední školy a učiliště postupná fúze nemine. Jejich počet se má snížit zhruba z devadesáti na polovinu. Kraj tento krok kvůli nutnosti rozpočtových úspor považuje za nevyhnutelný. Redukce a slučování škol má do krajské kasy přinést miliony navíc.

Do protestu proti slučování ústeckých škol se zapojily například gymnázium a blízká obchodní akademie v Rumburku. Mají podobné množství studentů a bohatou historii, přesto jsou v současnosti kvůli plánům kraje rozhádané. Podle studentů gymnázia by jejich škola po sloučení ztrácela na kvalitě, samotný ředitel Jiří Novotný pak hovoří o nesmyslnosti návrhu.

Veškeré pochyby však zástupci obchodní akademie odmítají. Jejich výpočty ukazují, že sloučením ušetří nejméně 150 tisíc ročně na nákladech spojených s internetem, pojištěním nebo administrativou. Školy by se přitom spojily jen papírově. „Pro studenta gymnázia se nesmí dít vůbec nic, chodil by do stejné školy, měl by stejné vyučující,“ uvedl za obchodní akademii Milan Jirsák.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Studentské demonstrace a petice zažila kvůli gymnáziím i další města. Kraj si nakonec slučování oficiálně rozmyslel kvůli váháním státu nad budoucností osmiletých gymnázii. Podle odborníků je však slučování škol do jedné budovy v budoucnu takřka nevyhnutelné. Počet nastupujících žáků ma podle propočtů ubývat až do roku 2015 a vytápění prázdných tříd je drahé. „Samozřejmě to nebude otázka jenom gymnázií ale obecně celé vzdělávací soustavy,“ dodal radní Ústeckého kraje Petr Jakubec. Školy, která se už stihly sloučit, zatím kraji ušetřily 64 miliónů.