Ježíškovi na Boží Dar přišlo 110 tisíc psaní

Boží Dar (Karlovarsko) – Dopisů a pohlednic přišlo Ježiškovi na Boží Dar přes 110 tisíc, psali mu lidé z Česka i zahraničí. Dopisy či pohlednice označili pracovníci infocentra a také najatí brigádníci příležitostným razítkem s motivem vánočních zvonečků svázaných stužkou a poté odeslali na příslušné adresy. Podle božídarského starosty Jana Horníka zájem o Ježíškovu poštu rok od roku roste.

Mnoho zásilek přišlo do infocentra v Božím Daru, které se vždy před Vánoci mění v Ježíškovu poštu, už s výrazným předstihem. Na počátku prosince čekalo na orazítkování asi 30 kilogramů psaní. Starosta Horník poukázal, že řada odesilatelů přinesla dopis osobně, Boží Dar se tak těšil značnému zájmu turistů. „Sázka na Ježíška byl dobrý nápad a lidem se zalíbil. Do budoucna pak plánujeme ještě nějaká překvapení v tomto duchu,“ konstatoval starosta.

Razítkování skončilo dnes po poledni po měsíci práce. Vedoucí infocentra Ivana Králová uvedla, že se příležitostná pošta označovala dvěma razítky vždy osm hodin denně. Třem stálým zaměstnankyním infocentra museli pomáhat brigádníci, aby všichni dostali poštu od Ježíška včas. „Jestli jsme překonali loňský počet přání, to ještě přesně nevím. Ale určitě jich nebylo méně než loni. Příležitostná razítka opět skončí v Poštovním muzeu,“ uvedla Králová.

Celkové poštovné spojené s Ježíškovou poštou je podle rozboru božídarského starosty Jana Horníka a společnosti Služby Boží Dar za loňský rok přes 2,3 milionu korun. „Akce je pro Českou poštu finančně zajímavá. Musíme se zamyslet, jak tento produkt rozvíjet a jak zvládnout rostoucí počet zásilek. Vyřizování agendy se pro naše lidi stává neúnosné a režie spojená s vánoční poštou jde plně na vrub společnosti Služby Boží Dar a města,“ uvedl starosta.