Ostrava hlasí nejvíce agresorů vykázaných z obydlí

Ostrava – Počet případů domácího násilí dál roste. V některých krajích i dvojnásobně. A stále častěji jde o útoky mladých, mnohdy teenagerů, vůči rodičům a prarodičům. Za posledních pět let obvinili policisti kvůli domácímu násilí přes čtyři a půl tisíce lidí. Nejlepší situace je ve středních Čechách, naopak v Ostravě je dlouhodobě nejhorší. V průběhu letošního roku tam policie vykázala z bytu 48 násilníků. Nejčastější oběti jsou ženy. Ty ale podle odborníků mnohdy ze strachu mlčí a trpí tak někdy celé roky.

Za poslední čtyři roky, kdy zákon povoluje vykázat násilníka z bytu, už policisté za domácí násilí obvinili na 3 400 agresorů v celé zemi. Jen v Ostravě jich vyvedli 190. Město dlouhodobě zaujímá přední místo v počtu vykázaných násilníků.

Podle Lucie Paprsteinové, vedoucí Intervenčního centra Ostrava, danému člověku mnohdy ubližuje blízká osoba. Ať je to syn, dcera, manžel, druh, tatínek nebo maminka. Agresorem může být prakticky kdokoli. O to těžší je pak na blízkého člověka podat trestní oznámení.

„Chlubit se tím, že máme nejvíc vykázaných osob, může svědčit o dobré práci policie, ale také o tom, že v Ostravě je situace ještě horší, než si umíme představit,“ říká ředitel Policie ČR Ostrava Tomáš Landsfeld.

Ostrava je první město v zemi, kde už druhým rokem funguje speciální tým policistů, který se snaží obětem domácího násilí pomáhat čtyřiadvacet hodin denně. Informační letáky najdou lidé třeba v MHD nebo na úřadech.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)