O koupi rizikového hotelu Voroněž není zájem

Luhačovice – Hotel Voroněž na břehu přehrady u Luhačovic leží na mimořádně lukrativním místě. Namísto spekulantům už sice konečně patří státu, nikdo ho ale nechce koupit ani po slevách, a to kvůli ekologickým rizikům – třípatrový hotel je totiž plný azbestu.

Stejně neslavně jako Socialistický svaz mládeže skončila i Voroněž. Její devastace trvá přesně 18 let. Nic se nezměnilo ani v roce 2011 – s výjimkou majitele. Už to není Fond dětí a mládeže ani spekulant z amerického Arkansasu, ale po jeho likvidaci se jím stal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Ten vypsal už dvě výběrová řízení – hotel byl na prodej nejprve za 12 milionů, naposledy těsně před Vánocemi za deset milionů. „V žádném výběrovém řízení se nenašel zájemce, snižuje se to neustále na nereálnou cenu, považuji to za zbytečné úřadování,“ poznamenala Lenka Taie Kolaříková, ředitelka ÚZSVM Brno.

Olga Tkáčová, starostka Pozlovic:

„Hosté se nás pořád ptají, proč je vedle nás taková ruina. Myslím, že to nedělá dobré jméno ani našemu hotelu, ani Luhačovicím.“

„Ač se to nezdá, ruina ročně spolyká desítky až stovky tisíc korun. Tolik totiž stojí opakované zazdívaní vytloukaných oken,“ konstatovala provozní hotelu Adamantino Magdalena Nečesaná.

Svazácký hotel sice nabízí i 7 500 metrů čtvrečních lukrativních pozemků, jeho útroby ale skrývají riziko, kterými jsou azbestové příčky. Kvůli nim bude demolice stát skoro stejně jako hotel samotný – 20 milionů. Bezplatný převod ruiny na obec zákon zakazuje, a tak 10. ledna začne už třetí pokus o prodej – znovu se slevou.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)