Cheb má po letech provizoria moderní kulturní centrum

Cheb – Nové kulturní centrum v Chebu nabízí prostory pro divadlo, kino, kongresy a klubovou činnost. Ve městě dosud nebyl sál s dostatečnou kapacitou. Radnice stavbu zaplatila ze svých peněz. To je v regionu výjimečné – ostatní města si na modernizaci kulturních domů s vlastním rozpočtem nevystačí.

Místostarosta Chebu Tomáš Linda (ODS) informoval, že problém s chybějícím sálem všichni řešili tím, že se společenské akce konaly v jiných městech, například v Karlových Varech. Po novém roce ale studenti, a nejen oni, už nikam jezdit nemusí. Nové kulturní centrum nabídne velký sál a prostory pro kluby, konference a taneční zábavy. Nejmodernější kulturní středisko v Karlovarském kraji vzniklo přestavbou bývalého domu Svoboda. Město za něj zaplatilo z vlastního rozpočtu 150 milionů korun.

Obchodní ředitel Kulturního centra Svoboda Vladimír Keblúšek prozradil, že kapacita celého kulturního domu je 830 lidí. První zatěžkávací akcí bude silvestrovská noc. Zájemci si nové kulturní centrum mohou prohlédnout 7. ledna, kdy se koná den otevřených dveří. Diskutovat budou moct i s projektanty.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Podobná kulturní zařízení potřebují i v dalších městech kraje. Radnicím ale chybí peníze. Často tak musí dát přednost projektům, na které získají evropské dotace. „Máme zde budovu střelnice, která by se k tomuto účelu velice hodila, ale bohužel z rozpočtu města nelze tuto rekonstrukci financovat,“ nechal se slyšet místostarosta Aše Pavel Klepáček (SZSP).

V Karlovarském kraji jsou města zatím úspěšnější v žádostech o podporu sportovních projektů. Staví se více hřišť, cyklostezek a sportovních areálů.