Děti z Ústí testovaly vůli prodat alkohol či pyrotechniku

Ústí nad Labem – Dva dny před silvestrem přišla trojice mladých zástupců dětského parlamentu s návrhem uspořádat test zodpovědnosti obchodníků – v Ústí nad Labem obcházely děti prodejny s tím, že chtějí koupit alkohol a zábavní pyrotechniku. Spolupracující strážníky výsledek překvapil. Během kontrolní akce děti uspěly v každém druhém pokusu. Společně s městskou policií plánují udělat stejnou akci znovu za dva měsíce.

Trojice mladých osob, z nichž jedna už vlastní občanský průkaz, se vydali otestovat prodávající v ústeckých obchodech. Vedl je k tomu nesouhlas s tím, že jejich kamarádi často pijí alkohol. Zatímco strážníci čekali za rohem, vydaly se děti nejprve do večerky. „Přišli jsme do krámu, vzali jsme si, co jsme potřebovali, šli jsme k pokladně a bez problémů nám to prodali,“ popisuje čtrnáctiletý Filip.

Alkohol si testující zákazníci bez problémů odnesli také ze sousedního supermarketu, kde jim navíc prodali i zábavní pyrotechniku. Ani jedna z prodavaček podle výpovědi dětí nepožádala o průkaz totožnosti. „Období okolo vánočních svátků a konce roku je pro naše zaměstnance mimořádně stresující a tato zátěž se pravděpodobně podepsala i pod dnešním incidentem,“ reagovala tisková mluvčí obchodního centra Gabriela Bechynská.

Děti prověřily po celém krajském městě celkem 15 různých obchodů. Alkohol nebo pyrotechniku jim prodali na osmi místech. Strážníci tvrdí, že tak špatný výsledek nečekali. I množství nachytaných prodejců však podle nich poslouží k dobrému účelu. „Můžeme se domnívat, že příště si dají obchodníci pozor a příště ten alkohol nebo pyrotechniku už neprodají,“ dodal zástupce ředitele ústecké policie Jan Novotný.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)