Voda v Plzni citelně podraží

Plzeň – Obyvatele Plzně čeká v příštím roce citelné zdražení vody. To však není všechno. Život v západočeské metropoli podraží od ledna ještě v dalších oblastech. Patří mezi ně městská hromadná doprava, nájemné, elektřina i teplo. Ceny za vodné a stočné ale porostou nejvíc.

Osobní hygiena si vyžádá čtyřicet litrů, používání toalety třicet litrů, mytí rukou další čtyři litry navíc. Spotřeba vody na osobu a den se pohybuje kolem stovky litrů. Průměrná čtyřčlenná rodina tak letos v Plzni dala za vodu necelých deset tisíc korun. Příští rok ale bude hůř. „Roční výdaje za vodu se zvýší o zhruba dva tisíce dvě stě korun,“ uvádí mluvčí Vodárny Plzeň Kateřina Chmelíčková.

Plzeňští radní schválili zdražení o osmnáct procent, další čtyři procenta přinese zvýšení DPH. Mnozí obyvatelé Plzně to označují za neúnosné. „Taková částka je již v rozpočtu znát,“ říká jeden z nich.

Za radikálním zdražením je podle primátora především snaha splnit požadavek Evropské komise. Vodárenská infrastruktura musí být pronajímána za tolik, aby to stačilo na její provoz a obnovu. „Jedná se o závazek z roku 2010, kdy se vytvořil dodatek ke smlouvě s vodárnou,“ vysvětluje plzeňský primátor Martin Baxa.  

Pokud by Plzeň podmínku nesplnila, neměla by šanci získat např. evropskou dotaci na nutnou modernizaci úpravny vody. „Stávající úpravna již přísným evropským normám nevyhovuje,“ přiznává Kateřina Chmelíčková. „Máme výjimku ještě na tři roky. Hrozilo nebezpečí, že budeme muset úpravnu uzavřít,“ naznačuje náměstek primátora pro technickou oblast Petr Rund. „Úpravna vody je projekt za 1,2 miliardy Kč. Jsme schopni dosáhnout až na 75 % dotace,“ říká Martin Baxa. 

Vodou šetří Plzeňáci už teď. I letos se totiž zdražovalo. Oproti loňsku vzrostly sazby o třetinu a spotřeba vody klesla přibližně o osm procent.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)