Karlovy Vary změní po deseti letech logo města

Karlovy Vary – Novou podobu městského loga Karlových Varů vybrali radní ve veřejné soutěži, kde mezi sedmnácti přihlášenými uspěla mladá grafička z Plzně. Novému logu dominuje barevně odlišený název města a označení stupně teploty. Návrh má ale řadu kritiků. Zastupitelům vadí i to, že o takové změně nejednalo širší plénum.

Karlovy Vary dosud používají logo s názvem města, které odděluje červený oblouk jako symbol tryskajícího vřídla. Grafika je na oficiálních tiskopisech a propagačních materiálech. Postupně ji teď nahradí logo nové. To má dát městu zcela nový vizuální styl. Stěžejní bude nápis Vary.

Náměstek karlovarského primátora Jiří Klsák (KOA) informoval, že historický název města byl Vary, až později bylo přidáno Karlovy. Grafik a designér Jan Pelc říká, že výhoda nového loga je flexibilita, která v tom stávajícím nebyla. Nové logo má i své kritiky. Některým zastupitelům vadí, že o jeho podobě rozhodlo jen nejužší vedení města.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

„Změna loga je zásah do vizuální tváře města tak zásadní, že by měl být podroben širší debatě. Pakliže v něm má dojít k oddělení názvu Karlovy a Vary, tak je to velmi závažné,“ nechal se slyšet zastupitel Jiří Kotek (Alternativa). „Počítali jsme s tím, že logo vzbudí rozporuplné reakce, protože to není tradiční logo. Jde o moderní logo, které je velmi univerzální,“ sdělil primátor Varů Petr Kulhánek (KOA).

Jiří Kotek se navíc domnívá, že město, které se potýká s problémy v koalici, by teď mělo řešit mnohem závažnější věci. Změna loga podle něj znamená i další výdaje. Ředitelka Infocentra města Karlovy Vary Jitka Štěpánková upřesnila, že realizace manuálu značky bude stát zhruba 150 tisíc korun. Nové logo už schválila rada města. Magistrát ho tak na oficiálních materiálech začne používat hned 1. ledna.