Lidé v Příbrami protestují proti vedení města

Příbram – V Příbrami se sešla asi stovka lidí k protestnímu pochodu městem. Chtějí vyjádřit nesouhlas s některými kroky radnice. Protestní průvod se světly se vydal z Václavského náměstí směrem k radnici. Účastníci protestu si vzali lucerny, svíčky, lampiony, baterky i louče a nesou transparenty. Organizátoři demonstrace uvedli, že si chtějí kromě prodeje polikliniky „posvítit“ i na další sporná rozhodnutí radnice.

Důvodem setkání je dlouhodobá nespokojenost lidí s politikou vedení města. Poslední kapkou, která lidi vyprovokovala do ulic, je fakt, že radní a zastupitelé se rozhodli prodat historickou budovu polikliniky. Proti tomuto rozhodnutí již podepsalo petici šest tisíc lidí. 

Strach ze zvýšení nájmu mají lékaři

Strach o svou budoucnost mají také lékaři, kteří jsou zde v nájmu. Bojí se především, že plzeňská firma Triticum, která vyhrála výběrové řízení a za dvacet a půl milionu polikliniku koupila, zvýší lékařům nájmy tak, že se budou muset vystěhovat. Podle města byl ale prodej nevyhnutelný, protože ve své pokladně peníze na provoz polikliniky nemá. Okolnosti výběrového řízení prověřuje policie.   

Pochybnosti mají lidé o rekonstrukci náměstí T. G. Masaryka nebo personálním obsazení šéfa příbramské Knihovny Jana Drdy. Demonstranti nesou transparenty třeba s nápisy „Nesouhlasíme s praktikami radnice“, „Budovy města máte spravovat, ne rozprodávat“, „Mafie Šedivých a Řiháků má všechno na háku“. Protestní akci, zdůrazňující občanský, nikoli stranický rozměr, podporují příbramské sdružení SOS Příbram, Věci veřejné Příbram a Občanská iniciativa.cz.

Vstup Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)