Kozí dráha možná zanikne úplně, na údržbu nejsou peníze

Děčín – Trati z Děčína do Oldřichova u Duchcova hrozí zánik v případě, že nezíská svého mecenáše. Správa železniční dopravní cesty přiznává, že na údržbu nejsou peníze. Přitom okolní obce mají zájem, aby se vlaky vydaly na trať alespoň při občasných vzpomínkových jízdách.

Prázdné koleje jsou už jen vzpomínkou na sto čtyřicet let dlouhou historii. Starostové bojují za obnovení provozu na Kozí dráze tři roky. Své jméno kdysi dostala Kozí dráha podle zvířat, která se prý často pásla na trávě uprostřed kolejí a strojvůdci je museli vyhánět. Města ležící po trati se přitom složila alespoň na minimální sváteční spoje. Starostové sehnali i osobní vlak. Kozí dráha podle nich lidem stále chybí.

Dnes je železnice rájem pro zlodějě

Na opuštěné trati uprostřed lesů zloději rozebrali stovky metrů kolejí. Kradou především šrouby, kterými jsou upevněné. „Na přibližně devíti přejezdech chybí součásti zabezpečovacího zařízení,“ podotkl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Policie upozorňuje, že kvůli velké rozloze oblasti se na krádeže přijde až v momentě, kdy Správa provádí namátkovou kontrolu.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)