Jak vypadají historické brusle na sníh? I to ukazuje trutnovské muzeum

Trutnov - Pokud se chystáte vyrazit v dohledné době do Krkonoš na lyže, určitě byste neměli vynechat návštěvu trutnovského muzea. V něm si totiž můžete dobře porovnat vlastní výbavu s tou, která se v Krkonoších používala v minulém století. Výstava je otevřená do konce února a většina věcí pochází ze soukromé sbírky Jana Hainiše.

V Krkonoších se první lyže objevily zřejmě na Petrově boudě okolo roku 1880. Trutnovským vynálezem jsou brusle na sníh značky Tajfun ze čtyřicátých let. S nápadem na jejich výrobu přišel Adolf Linka, ale velký zájem o ně nebyl. „Nebyly příliš bezpečné, jezdily moc rychle a úroveň vázání nebyla moc velká. Vynálezce pak po roce 1968 odešel do Německa, kde brusle vyráběl v modernější,“ podotkl kurátor výstavy Ondřej Vašata.

Movitějším obyvatelům a návštěvníkům Krkonoš sloužívaly boby s volantem. Výrobci lidem nabízeli i zimní obdobu koloběžky. „Těch koloběžek bylo velmi málo, protože děti raději sáňkovaly. Používali je pošťáci, aby se dostali od chalupy k chalupě rychleji,“ dodal sběratel Jan Hainiš. Návštěvníci si mohou prohlédnou také dobovou výstroj a nechybějí ani lyžařské vosky, medaile ze závodů nebo staré pohlednice z Krkonoš.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)