Ústí má v centru nejlepší díru

Ústí nad Labem – Přímo v centru Ústí nad Labem mají v silnici díru, která zvítězila v kuriózní soutěži o nejhorší výmol ve městě. Vítěze lidé vybírali na základě fotografií v internetovém hlasování. Podle pořadatelů měla recese upozornit na špatný stav silnic a zástupci města jejich kritiku uznávají.

Vítězné díře se denně pokoušejí vyhnout desítky aut. „Už jsem ji tam znal zhruba rok a byla fakt hrozná, a tak jsem si říkal, že ji musím vyfotit,“ říká autor vítězné fotografie Pavel Matoušek. V soutěži bojovalo přes padesát fotografií výmolů a prasklin. Lidé je fotili z různých úhlů a snažili se i o umělecká pojetí.

Ze soutěže vyplývá, že nejhůře jsou na tom silnice mimo centrum, které lidé v podstatě používají hlavně při cestě domů. Ve svém okolí vybíral i David Surý - autor fotografie, která získala druhé místo. Do poslední chvíle se rozhodoval mezi několika neoblíbenými výmoly.

Ústecký kraj se stará o 3 600 kilometrů silnic 2. a 3. tříd a letos dal na jejich opravu a údržbu 219 milionů korun. Vedení krajského města přiznává, že loňská zima byla z pohledu silnic drsná a město nemělo dost peněz na opravy. Příští rok by to mělo být lepší. „Snažíme se, aby odbor dopravy měl k dispozici větší finanční prostředky právě proto, že ty silnice nejsou v nejlepším stavu,“ říká náměstek primátora Jan Řeřicha (ODS).

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Pořadatelé soutěže chtějí vyčkat do půlky příštího roku. Pokud díry nezmizí, vyhlásí druhý ročník soutěže „miss díra“.