V galvanovně na Šumpersku hořelo

Šumperk – V galvanovně na okraji Postřelmova na Šumpersku hořelo. Hasiči se báli úniku kyanovodíku. Obavy se ale nakonec nepotvrdily. Požár se jim dopoledne podařilo uhasit, jeho příčinu ale zatím neznají. Záchranáři zasahovali na místě v chemických oblecích a s dýchací technikou, vyhlášen byl druhý poplachový stupeň.

„Vyloučili jsme únik nebezpečných látek, teď provedeme závěrečný průzkum, poté bude místo předáno majitelům,“ řekl krajský mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. „Zásah byl velmi komplikovaný a samotná lokalizace hoření v hale byla ztížena stropem propadajícím se do sklepních prostor,“ dodal Hošák.

Na místě ale kvůli možnému úniku kyanovodíku zasahovali i záchranáři. Ti během zásahu poskytli pomoc jednomu zraněnému hasiči a poté jej převezli k dalším ošetřením do šumperské nemocnice.

V době požáru se v továrně nepracovalo. „Požár zjistil při obchůzce kotelník. Požár vznikl přímo v provozu, nikdo však nebyl zraněn. K žádnému úniku nedošlo, sami tady stojíme v prostoru galvanovny. Kdyby došlo, nemohli bychom v tomto pásmu stát,“ poznamenal vedoucí provozu galvanovny Václav Sejkora. 

Policisté ráno kvůli možnému nebezpečí objížděli i okolní obce. Upozorňovali, aby lidé nevětrali a nevycházeli z domova. K evakuaci však přistoupit nemuseli.