Záchranáři v Počátkách vyjíždějí z nového sídla

Počátky (Pelhřimovsko) - Záchranáři v Počátkách na Pelhřimovsku se přestěhovali do nového sídla. Dnes bylo slavnostně otevřeno, neodkladnou přednemocniční péči však záchranná služba zajišťuje z nových prostor už od 28. prosince. Novostavba vybudovaná u stanice hasičů zajišťuje záchranářům bezpečnější výjezdy s rychlou dosažitelností centra města i přilehlého regionu.

Stavba nové budovy za 8,2 milionu korun trvala přes šest měsíců. Ze svého rozpočtu ji uhradil Kraj Vysočina. Podle hejtmana Jiřího Běhounka byla stanice v Počátkách poslední na Pelhřimovsku, která doposud neměla vhodné zázemí.

Původní prostory v budově bývalé dětské nemocnice byly pro provoz záchranky nevyhovující. „Zásahové vozy parkovaly venku, což je nejen nepraktické, ale i nákladné. Kvůli citlivým zdravotnickým přístrojům a lékům bylo nutné v zimních měsících vozy vytápět,“ uvedla ředitelka krajské záchranné služby Vladislava Filová.

Záchranná služba v Počátkách má nové zázemí
Zdroj: ČT24

Přednemocniční neodkladnou péči v Počátkách poskytuje výjezdová skupina rychlé zdravotnické pomoci ve složení záchranář a řidič-záchranář. Podle situace poskytuje péči buď samostatně, nebo ve spolupráci s lékařem či s leteckou záchranou službou.

Záchranná zdravotnická služba na Vysočině má na území kraje síť 20 výjezdových stanovišť.