Nařízený nárůst platů způsobil nemocnicím potíže

Hradec Králové/Pardubice – Ministerstvo zdravotnictví dostalo státní nemocnice do nelehké situace. Nařídilo jim, aby od ledna zvýšily zdravotníkům platy o šest procent. Situace je pro nemocnice obtížná - s žádným větším přísunem peněz, z kterého by zvýšení platů zaplatily, zvenčí počítat nemůžou.

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo nemocnicím, aby od ledna zvýšily zdravotníkům platy o nejméně šest a čtvrt procenta. „V naší nemocnici se bude částka pohybovat kolem dvou a půl tisíce korun pro lékaře,“ popisuje předseda LOK ve FN Hradec Králové David Doležal.

Nárůst mezd pro téměř 600 doktorů, 1 900 sester a 600 dalších zdravotníků znamená 150 miliónů korun výdajů za rok navíc. „Musíme hledat rezervy. Buď je najdeme ve vnitřních rezervách, nebo v elektronických aukcích. Nebude to vůbec jednoduché,“ říká náměstek ředitele FN Hradec Králové Vladimír Palička.

Pokud nemocnice zjistí, že na mzdy zdravotníků neuspoří, omezí péči. „Tak bychom museli jít i do té podoby, že bychom limitovali poskytování péče v oblasti doložitelných zákroků. Docházelo by k drobnému prodloužení čekacích dob,“ očekává ředitel královéhradecké nemocnice Roman Prymula. Zvýšení platů nemocnice letos možná ještě zvládne, ale v dalším roce už rozhodně ne, odhaduje ředitel.

„V lednové výplatě to zvýšení bude patrné. Částka bude na výplatní listině uvedena samostatně, aby bylo pro všechny jednoduché si to zkontrolovat,“ upozorňuje Doležal.

Naopak v nemocnicích řízených krajem, tedy v Náchodě, Rychnově, Trutnově a Jičíně, nedostanou přidáno nic – nemocnice totiž nemají vlastní rezervy na zvýšení platů zdravotníků. Kraj zvýší příjem pouze sestrám – v lednu každé vyplatí odměnu kolem 3 tisíc korun.

Reportáže Vlastimila Weinera a Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Problémy mají i v Pardubickém kraji

V sousedním Pardubickém kraji je podobná situace. Na zvýšení platů lékařům potřebuje nemocnice v Pardubicích až 100 milionů korun, peníze ale zatím nemá. „Pokud přislíbím navýšení platů, musím na něj mít,“ říká ředitel Pardubické krajské nemocnice Tomáš Gottwald. „Jednou bylo jasně deklarováno, že naše požadavky jsou legitimní. Teď se nám najednou říká, že na to nejsou peníze,“ kontruje předseda Lékařského odborového klubu Miloslav Pirkl.

Mzdy chce nemocnice navýšit z peněz od pojišťoven. Vyhrocenou situaci by tak měla vyřešit nová úhradová vyhláška, která platí od nového roku. „Propočítáváme její dopady na rozpočty nemocnic pro letošní rok. Jakmile budeme mít svoje kalkulace, budeme dál jednat,“ uvedl radní pro zdravotnictví Pardubického kraje Martin Netolický.

Lékaři už slibům nevěří a dál čekat nebudou. Oznámili, že nepodepíší dohodu o přesčasech. Podle Gottwalda by to znamenalo omezení plánovaných operací, poraden a ambulantního provozu. Pokud se lékaři s vedením nemocnice a s krajem na zvýšení mezd nedomluví, přestanou od února sloužit takzvané příslužby.