Fitness centra jsou kvůli předsevzetím plná

Olomouc - Mimořádný zájem návštěvníků zaznamenávají sportovní centra v Olomouckém kraji. Právě v povánoční době je plní lidé, kteří se snaží v rámci novoročních předsevzetí shodit několik kil.

Fitness studio v centru Olomouce odpoledne zaplní na dvě desítky dívek a žen. Třetina z nich je tu vůbec poprvé. „Chci shodit nějaká kila po Vánocích, je to jediný kurz, který jsem ještě nevyzkoušela,“ říká klientka sportovního studia Jana Hýzlová. Podle trenérky studia přijde po Vánocích každou hodinu až pět nových klientek.

Také kondiční dráha v olomouckém bazénu je po Novém roce plná už od odpoledních hodin. „Zaznamenali jsme zvýšený zájem o nákup dárkových poukázek na koupání a saunování,“ popisuje Vlasta Šreková z Plaveckého bazénu Olomouc. V Přerově zase museli kvůli velkému zájmu otevřít nový kurz fit boxu. Mezi zájemci převládají ženy.

Lékaři tvrdí, že příliš intenzivní trénink v prvních týdnech začátečníkům spíše uškodí. Zaměřit by se proto měli třeba také na změnu jídelníčku. „Pokud chceme radikálně změnit životní styl, je dobré navštívit odborníka, který nám pomůže s doporučením vhodné pohybové aktivity,“ doporučuje primář Dalibor Pastucha. Dále dodává: „Intenzivní trénink osob, které nejsou zvyklé pravidelně cvičit, může způsobit zdravotní potíže jako třeba bolesti kloubů a podobně.“

Posilovny se ale do dvou měsíců zase vyprázdní. Tak dlouho podle trenérů většině lidí novoroční předsevzetí vydrží.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)