Podvodníci slibují v mailech miliony

Ostrava - Moravskoslezští policisté varují před podvodnými emaily, kvůli kterým se v posledních týdnech dostalo do finančních problémů nejméně padesát lidí. Zločinci ze zahraničí, nejčastěji z Ghany, rozesílají obětem po sociálních sítích nabídky výhodných obchodů. Nynější vlna podvodných zpráv připomíná takzvané nigerijské dopisy z devadesátých let.

„Jsem zástupce renomované investiční společnosti z Londýna. Objevili jsme 15 milionů liber na jednom z účtů. Pokud nám s dědictvím pomůžete, dáme vám téměř polovinu.“

Podobné a další příběhy se objevují v podvodných emailech, které chodí lidem ze zahraničí. Když oslovený na email zareaguje, podvodník navrhne, že mu pošle šeky, aby obchod mohl proběhnout. Šeky jsou ovšem falešné. „Posílají je poštou do České republiky s tím, že po inkasu nabízejí provizi ze získané částky,“ uvedl kriminalista Jiří Jícha.

Například 45letá žena z Frýdku-Místku se kvůli tomu dostala do finančních problémů. Padělané šeky si nechala proplatit na pobočce banky a hotovost vzápětí poslala do Ghany. Jenže o měsíc později v centrále banky zjistili, že si nechala proplatit padělky a teď po ní banka chce zpátky všechny peníze. Jde o 110 tisíc korun. Podobně naletěl podvodníkům i obchodník s mobily z Ostravy. Do Afriky poslal telefony za 150 tisíc korun. Až v bance zjistil, že šek, který dostal poštou jako platbu za zboží, je falešný.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„V případě podobných nabídek, jako je vyzvednutí různých dědictví nebo nevyzvednutých výher, doporučujeme, aby na to lidé nereagovali a oznámili to policii,“ radí Jiří Jícha.

Odesílatele emailů podle policistů nejde dohledat. Navíc nápadně připomínají takzvané nigerijské dopisy, které zaplavily Česko v devadesátých letech. Také tehdy zločinci nabízeli snadný způsob, jak si přivydělat. Nejméně deset lidí dokonce do Afriky odjelo. Od té doby jsou pohřešovaní.