Tříkrálová sbírka láká podvodníky

Plzeň – V Plzni začaly tříkrálové sbírky, koledníci letos chtějí pomoct hlavně zdravotně postiženým a lidem bez domova. Do ulic se vypraví až dvaasedmdesát skupinek, tradici v Plzni drží už jedenáct let. Přibývá ale také podvodníků, kteří se na koledování chtějí přiživit.

Kašpar, Melichar, Baltazar – tahle trojice teď obchází domácnosti a vybírá na charitu. Část z toho, co vyberou, půjde na pomoc těžce postiženým, část také lidem na ulici. „Je to vysloveně humanitární sbírka, která má působnost po celé České republice,“ prohlásila koordinátorka sbírky Anna Srbová a vedoucí skupiny koledníků Jana Černá doplnila: „Zpravidla je to tak, že lidé jsou informovaní a už nám i otvírají a docela ochotně přispívají.“

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Lidé však čím dál častěji mohou také narazit na podvodníky. Policie proto doporučuje si každou skupinu koledníků prověřit. „Je třeba, aby se prokázali průkazy a lidé si je řádně ověřili,“ uvedla mluvčí Policie ČR Plzeň Martina Korandová a její slova potvrzuje i biskup plzeňský Mons. František Radkovský: „Musí mít kasičku zapečetěnou a s razítkem.“ A Anna Srbová dodala: „Kasička musí být zapečetěná na úřadě, číslo na kasičce musí odpovídat číslu na průkazce.“

I přes narůstající počet podvodníků je tříkrálová sbírka oblíbená. V minulém roce se v Plzni podařilo vybrat přes 300 tisíc korun. „Pravidelně přispívám, protože chci, aby se druzí taky měli dobře,“ vysvětluje Jana Peroutková.

Tři králové budou v Plzni koledovat do 14. ledna. Následovat budou další sbírky v Klatovech, Domažlicích a menších obcích.