Psovodi hledají ztraceného poustevníka Janka Dziňu

Lopeník – Několik skupin policistů se psy se dnes vydalo hledat poustevníka přezdívaného Janko Dziňa, který zmizel místním obyvatelům Lopenického sedla zhruba před dvěma měsíci z očí. Muž žije v chatrči na okraji lesa, ta však zůstává již několik týdnů opuštěná. Místní, kteří třiašedesátiletého starousedlíka Jana Kročila pamatují ještě z dob, kdy žil ve svém rodném domě, už jej hledali 27. a 28. prosince. Dnešní policejní akce je jedna z prvních oficiálních.

„Naposledy s ním mluvila poštovní doručovatelka, která mu nesla lístek na důchod. A taky ho prý viděli v hospodě Rosy. Ale od té doby jako by se po něm slehla zem. Byl to vlk samotář, jeho rodiče již zemřeli a on si po požáru svého stavení postavil u lesa chatrč, v níž už léta žil. Patří sem k nám a máme o něj obavy,“ uvedl starosta Lopeníku Antonín Dulínek. I proto už někteří Lopeničtí hledali Kročila v předchozích dnech. Špatně se mu chodí, protože přišel po omrzlinách o několik prstů na noze. Proto se rozhodli projít jeho oblíbené stezky, ale nenašli jej.

První skupina policistů psovodů dnes vyrazila od chaty Lopata směrem do Lopeníku a druhá od penzionu Monte Lope. Dvacet mužů, tři psi a čtyři koně pročesávají kopcovitý terén Bílých Karpat za deště a větru. Policie zveřejnila podrobné informace o pohřešovaném muži na svých webových stránkách.