Za týrání bezdomovce jdou dva mladíci za mříže

Brno – K třem a pěti letům vězení odsoudil Městský soud v Brně osmnáctiletého Ivana Vavreka a dvaadvacetiletého Marjana Biliče za týrání sedmdesátiletého seniora. Muž, který žil jako bezdomovec, přebýval v zahradní chatce, kde ho oba mladíci napadli a týrali. Snažili se od něj získat jeho měsíční důchod ve výši 6 000 korun. Proti dnešnímu rozsudku se oba obvinění odvolali. Státní zástupkyně si vzala lhůtu na rozmyšlenou.

Senior, který se stal obětí týrání a vydírání pachatelů, žil sám v zahradní chatce v Brně. Pachatelé ho tam přišli vydírat s tím, že bouda je jejich, a chtěli po seniorovi peníze. Bili ho dřevěnými tyčemi a vyhrožovali mu, že mu zapálí oči. Nutili ho jíst pepř a do úst mu lili olej. V chatce mu rozházeli všechny věci, vzali mu doklady a bránili mu i jít na záchod. Nakonec mu ještě vypálili do kůže rozžhavenou lžičkou cejch. 

To vše mělo za cíl, aby si šel vyzvednout důchod, který jim měl odevzdat. Senior patří do skupiny sociálně vyloučených, proto si chodí pravidelně pro šek na důchod na sociální odbor brněnského magistrátu. Tamní úředníci si při jeho návštěvě všimli jeho zbědovaného stavu a až panického strachu. 

Chatka obývaná seniorem
Zdroj: ČT24

Zjistili tak, že je vydírán, a přivolali policii. Hlídka pak přímo před budovou úřadu zatkla podezřelou dvojici, která na bezdomovce čekala. „Byl velice rozrušený, plakal, třásl se, na hlavě měl podlitiny a odřeniny. Vyhrožovali mu svázáním a hozením do přehrady,“ uvedl před soudem kurátor Ondřej Baláš.

Obvinění se u soudu k týrání seniora přiznali a omluvili se, státní zástupce přesto navrhl oběma obviněným trest v horní polovině sazby ve věznici s ostrahou. Bilič, který o sobě tvrdí, že se týrání aktivně neúčastnil, má přitom za sebou ve svých 22 letech už 7 soudních stíhání za majetkové delikty a několikrát i za maření úředního rozhodnutí. Podle soudu nerespektuje pravidla ani uložené tresty.

Telefonát Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)