V Plzni jezdí mléko až do domu

Plzeň - Zemědělci z Plzeňska přišli po mlékomatech s další novinkou - od ledna nabízí rozvoz čerstvého kravského mléka až do domu. Farmáři z Líní teď jako jediní v Česku prodávají mléko upravené takzvanou šetrnou pasterací.

Při takzvané šetrné pasteraci je mléko po dobu 15 až 20 sekund zahřáté na 75 stupňů Celsia. Tato teplota v mléku zničí veškeré choroboplodné zárodky a zajistí mu naprostou hygienickou bezpečnost. Zároveň v něm ale zůstanou veškeré důležité výživové hodnoty čerstvě nadojeného mléka. Nemusí se už tepelně upravovat. „Mléko ošetřené šetrnou pasterací nabízí ve střední Evropě pouze naše firma,“ říká Pavel Šrámek ze společnosti Milknatur.

Mléko je neodstředěné, jeho tučnost se pohybuje kolem 4 procent. Firma už své mléko nabízí prostřednictvím mlékomatů a kvůli velkému zájmu lidí nyní přistoupila i k rozvozu přímo domu. Pojízdné mlékomaty vyrážejí každý všední den v podvečer na dvě trasy - po plzeňských sídlištích, ale i po vesnicích a městech v okolí. „Každý den prodáme asi 20 procent denní produkce v mlékomatech,“ potvrzuje velký zájem ředitel farmy v Líní František Sikyta.

Sto šedesát osm krav v línské farmě denně nadojí zhruba4 apůl tisíce litrů mléka. Většina putuje na další zpracování do mlékárny. O přímý prodej je ale mezi zákazníky čím dál větší zájem a vedení farmy počítá s tím, že počet pojízdných mlékomatů navýší.