Policie se připravuje na sobotní pietu v Tanvaldu

Tanvald - Policie a radnice Tanvaldu se připravují na sobotní pohřeb dvaadvacetiletého Roma, který zemřel při střelbě na Nový rok. Kvůli obavám z etnických střetů policie posílila hlídky ihned po incidentu. Připravuje se i na sobotu, kdy má proběhnout pohřeb zastřeleného mladíka a pietní průvod městem. V rámci vyšetřování zatím kriminalisti nikoho trestně nestíhají a pokračují ve shromažďování důkazů.

„Výkon hlídkových policistů bude po dobu konání pietního aktu mírně posílen. Další skutečnosti o nasazení většího počtu sil a policistů budeme řešit podle aktuálního vývoje situace,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci krajský policiejní ředitel Milan Franko. Policie zatím nemá informace, že by se pohřbu a následného průvodu měli zúčastnit extremisté.

Podle dosavadních informací by se mělo nejprve uskutečnit poslední rozloučení v kostele svatého Františka z Assisi v Tanvaldě-Šumburku. Pak se smuteční průvod vydá na hřbitov, kde zesnulého uloží, nakonec na místo novoroční tragédie. Trasa ale povede po hlavním tahu městem po mezinárodní silnici. Určité problémy se proto dají čekat v dopravě.

Policie je také v kontaktu se sdružením Roma Tanvald. „Jsou takovým prostředníkem mezi policií a rodinou zastřeleného mladíka tak, abychom společnými silami nějakým způsobem zajistili důstojný průběh pietního aktu,“ řekl Milan Franko.

Policie stále nikoho neobvinila. Vyšetřovatelé zatím počítají se všemi variantami, od vraždy přes ublížení na zdraví až po nutnou obranu. Podle krajské státní zástupkyně probíhá vyšetřování za standardních podmínek, první konkrétní závěry by mohly přijít příští týden.

K incidentu došlo asi v půl druhé v noci na Nový rok na okraji města směrem na sousední Desnou. O okolnostech se jen spekuluje. Objevila se i varianta, že se třiašedesátiletý muž mohl stát obětí trestného činu a jen se bránil. Muž podal policii vysvětlení a je na svobodě. Čtyřiadvacetiletý bratr zastřeleného byl se střelným poraněním hospitalizován v Liberci.