Školní jídelny budou zdražovat obědy

Klatovsko - Vyšší DPH, a tedy i vyšší cena potravin nutí školní jídelny zdražovat. Většina škol se zatím navyšování cen brání. Ředitelé ale přiznávají, že zdražení obědů je prakticky nevyhnutelné.

Většina oslovených škol na Klatovsku se zdražováním obědů nespěchá. Zatím zpracovávají zásoby, které nakoupily v loňském roce. O navyšování cen rozhodnou až ve druhé polovině ledna. „Případné navýšení je reálné od 1. 2., v průběhu ledna uvidíme, jaké budou cenové relace,“ říká ředitelka ZŠ Velhartice Zdeňka Knězová.

Některé školy už ale zdražovaly. Školáci v Nýrsku platí za obědy více peněz už od září. „Ceny jsme navýšili přibližně o dvě koruny podle věkových kategorií žáků,“ potvrdila ředitelka nýrské školy Alena Linhartová. Pokud by školní jídelna v Nýrsku obědy nezdražila, nesplňovala by finanční limity, které ministerstvo školství pro letošní rok navýšilo.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Některé školní jídelny ale slibují, že obědy zdražovat vůbec nebudou. „Původní limit podle původní normy jsme měli nastaven poměrně vysoko. Neuvažujeme, že bychom do konce školního roku ceny obědů zvyšovali,“ uvedl Michael Buriánek, ředitel ZŠ Bolešiny.

Novela vyhlášky ministerstva školství, která mimo jiné stanovuje ceny obědů, také mění výživové normy. Kvůli obezitě školáků už jídelny budou moci překročit limity ovoce a zeleniny a nedodržet limity pro tuky a cukry.