Královéhradecká MHD zavede SMS jízdenky

Hradec Králové – Cestující v městské hromadné dopravě v Hradci Králové budou moci platit jízdné prostřednictvím telefonu. SMS jízdenky, které jsou běžné v mnoha větších městech v republice, začne královéhradecký dopravní podnik prodávat v druhé polovině ledna. Prostřednictvím telefonu si budou moci cestující koupit jednoduchou přestupní jízdenku za 18 korun nebo celodenní lístek za 55 korun.

Pro platbu jízdného prostřednictvím SMS bude v Hradci Králové nutné mít aktivovanou službu SMS Premium. Díky tomu ale nebudou muset cestující zprávy skutečně psát, postačí i tzv. prozvonění. „Veřejnost bude s konkrétním návodem na použití této služby seznámena zejména ve vozech MHD formou samolepek, letáků, na LCD obrazovkách či v propagačních materiálech,“ zdůraznil vedoucí marketingu dopravního podniku František Meduna.

Základní SMS jízdenka bude o tři koruny dražší než její papírová obdoba, přesto královéhradecký dopravní podnik věří, že nová nabídka bude mít úspěch. „Věříme, že tento rychlý, pohodlný a jednoduchý způsob platby jízdného veřejnost uvítá a bude v hojné míře využívat,“ uvedl ředitel společnosti Miloslav Kulich.

Placení jízdného přes SMS již v Česku funguje například v Praze, Plzni, Liberci, Ostravě, Ústí nad Labem a Českých Budějovicích. Jednou z hlavních výhod je to, že jízdenku SMS lze zakoupit kdykoliv a kdekoliv po dobu 24 hodin.