Korupce při vydávání řidičských průkazů opět před soudem

Ostrava - Ostravský okresní soud dnes opět řešil údajnou korupci při vydávání řidičských průkazů v Ostravě. Obžalobě z korupčního jednání a dalších zločinů čelí devět lidí. Jde o úředníky ostravského magistrátu, zkušební komisaře, instruktory z autoškol a majitele velké ostravské autoškoly. Podle obžaloby brali peníze za snadnější vyřízení řidičského průkazu či mnohem snadněji umožnili získání osvědčení pro profesionální řidiče.

„V obžalobě je uvedeno, že se ve čtyřech případech někteří z obžalovaných měli dopustit korupčního jednání. Peníze se předávaly na toaletách v budově ostravského magistrátu,“ řekla dnes novinářům státní zástupkyně Miriam Teichmannová. Výšku částek se podle ní nepodařilo zjistit.

Mezi obžalovanými je i šéf oddělení provozu autoškol a evidence řidičů z odboru dopravně správních činností ostravského magistrátu Antonín Měsíc. Ten obvinění odmítá. K obžalobě se ale vyjádřit nechtěl. „Samozřejmě že to není pravda. Je to policií vykonstruovaná kauza. Asi mě chtěli kriminalizovat,“ řekl pouze.

Měsíc byl jedním ze tří obžalovaných, kteří dnes k soudu přišli. Ostatní, včetně majitele ostravské autoškoly Tomáše Glatze, se k soudu nedostavili a požádali o jednání v nepřítomnosti. Nepřítomnost u soudu obžalovaní zdůvodnili osobními či zdravotními problémy.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Na možnou korupci v souvislosti s řidičskými průkazy policisty upozornil přímo ostravský magistrát. Kriminalisté pak skupinu sledovali a zajistili i řadu nahrávek, které se budou u soudu pouštět jako důkazy¨při dalším stání. Tři ze čtyř zaměstnanců magistrátu, kteří se do podezření dostali, jsou stále v zaměstnaneckém poměru. Nově mají na starosti závěrečné testy z teorie, kde ale o případném úspěchu budoucích řidičů rozhoduje počítač. „Až do konce rozhodnutí soudu, je na ně pohlíženo v rámci presumpce neviny,“ uvedl pro ČT mluvčí ostravského magistrátu Michal Bayer.