Lidé „zdobí“ Ústí nad Labem černými skládkami

Ústí nad Labem - Likvidace černých skládek v Ústí nad Labem přijde na miliony korun. Výdaje jsou pro město mimořádné, proto spustil magistrát reklamní kampaň, která má obyvatele přesvědčit, aby nepořádek uklízeli. Opozice ale přisuzuje současnou situaci samotným politikům, kteří kvůli úsporám omezili pravidelné svozy velkoobjemového odpadu.

Čtyři miliony musel magistrát použít na úklid, stovky tisíc přidaly obvody. Černé skládky se objevily nejen v přírodě, ale i přímo před domy. Chytit zakladatele skládek se snaží i strážníci, jedním dechem ale přiznávají, že je to marný boj. Lidé nechtějí udávat své sousedy. „Často se totiž stává, že dotyčný pak napadá ty lidi, kteří označili pachatele černé skládky,“ přiblížil zástupce ředitele ústecké městské policie Jan Novotný.

Lidé byli podle opozičních kritiků zvyklí, že dvakrát do roka v přesných termínech mohli na ulice vyhodit cokoli. Svozy velkoobjemového odpadu se konali na jaře a na podzim. Druhý termín ale město škrtlo, aby ušetřilo. Likvidace černých skládek teď stojí zhruba stejně. „Město má málo peněz na úklid, neuklízí včas a pořádně, a tím pádem vznikají místa, kam lidé odhazují některé věci,“ tvrdí Miroslav Florián (SZ).

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Zástupci magistrátu kritiku odmítají. Podle slov náměstka primátora Jana Řeřichy (ODS) velkoobjemové svozy mohou generovat u lidí myšlení, že lze odpad vyhodit, kam se jim zachce. Ústí nad Labem má stejně tak i dva sběrné dvory, které od obyvatele berou běžný odpad zdarma.