Drsné výchovné metody olomoucký soud ocenil třemi lety

Olomouc – Za věznění a věšení syna své družky si třiačtyřicetiletý Miroslav Hradilík odpyká ve vězení definitivně tři roky. Rozhodl o tom dnes Vrchní soud v Olomouci, který tím potvrdil rozsudek krajského soudu. Hradilík podle obžaloby neunesl neustálé problémy s jednadvacetiletým mladíkem, který měl psychicky týrat svoje prarodiče, a vzal spravedlnost do vlastních rukou. Hradilík původně čelil obžalobě z pokusu vraždy, trest si ale nakonec odpyká za vydírání.

„Podmínky pro zmírnění trestu zde nebyly. Je zde sice spousta polehčujících okolností, na druhé straně se chování obžalovaného vymyká jakýmkoliv mezím. Je to signál pro společnost, že takové jednání se tolerovat nebude,“ uvedl předseda senátu Vladimír Štefan.

Koncem loňského února Hradilík mladíka podle rozsudku nejprve napadl pěstí v Oseku nad Bečvou a pak ho spoutaného odvezl autem do rodinného domku ve Lhotě na Přerovsku. Zde ho v řetězech hodil do sklepa a poté opět zbil pěstmi, kopanci a plastovou hadicí.

Následující den jej vyvedl spoutaného na dvůr, nasadil mu na krk smyčku z lana a pomocí kladky jej vyzvedl do výše, až se mladík začal dusit. Své netradiční výchovné metody ještě dvakrát zopakoval. Jednadvacetiletý mladík týrání přežil bez větších následků. Hradilík jej nakonec vysadil na Tesáku na Kroměřížsku, kde jej ponechal svému osudu. Mladík došel k nejbližší chatě a zavolal policii.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Žalobce u odvolacího soudu Hradilíkovi navrhoval čtyř až pětiletý trest, obhájce naopak žádal trest mírnější. Poukazoval přitom na to, že obžalovaného chování bylo vedeno snahou ochránit starší lidi, kteří se nebyli schopni bránit proti mladíkovu jednání. „Ví, že přestřelil. Nechceme z jeho jednání činit selanku, že se nic nestalo. Nicméně dáváme na zvážení, zda není na místě uložit trest mírnější,“ uvedl Michal Hudeček.

Hradilík se před soudem k celému jednání již dříve doznal. Také dnes u vrchního soudu brečel a jednání sledoval po celou dobu se skloněnou hlavou. „Vím, že jsem to přehnal. Měl to být výchovný prostředek. To, co dělal, bylo otřesné, už jsem to nevydržel. Nechtěl jsem mu ublížit, ale vím, že jsem to přepískl,“ vypověděl dnes v slzách Hradilík.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Již dříve vypověděl, že mladík hrál automaty, nepracoval a nechal se živit. Domů často chodil opilý a prarodiče údajně psychicky vydíral. Mladík se ho před krajským soudem zastal, k vrchnímu soudu dnes nedorazil. O případném dovolání k Nejvyššímu soudu Miroslav Hradilík podle svého obhájce neuvažuje.