Pattonův most je v dobrém stavu, oprava může být levnější

Plzeň – Méně peněz, než se čekalo, nejspíš vydá Ředitelství silnic a dálnic za opravu mostu Generála Pattona v Plzni. Dosud silničáři počítali s opravou celého mostu, měření statiky ale ukázalo, že je nosná konstrukce v dobrém stavu a opravu nepotřebuje. Pokud to potvrdí i další zkoušky, ŘSD zrekonstruuje pouze mostní svršek. Podle šéfa plzeňské pobočky ředitelství Zdeňka Kuťáka je průzkum nutný, protože k mostu neexistuje žádná dokumentace.

Nechali jsme ho pro jistotu celý diagnostikovat a přepočítat, jak je na tom staticky, abychom věděli, po čem jezdíme," uvedl Zdeněk Kuťák. Ačkoli byly první výsledky příznivé, o konečném rozsahu rekonstrukce se ŘSD rozhodne společně s městskými orgány, dopravním podnikem a policií až v únoru nebo březnu. Pokud nebude nutné pracovat na nosné konstrukci, projde opravou pouze mostní svršek, práce proběhnou za provozu. V takovém případě by měly práce stát zhruba čtvrt miliardy. Případná oprava konstrukce by ale akci výrazně prodražila.

Oprava mostu Generála Pattona bude složitá, silničáři chtějí práce rozdělit do tří nebo čtyř fází, nebude se uzavírat vždy celá polovina, takže bude možné současně se silnicí opravit i tramvajovou trať. „Vždy bude doprava na mostě zachovaná,“ zdůraznil ředitel Kuťák. Oprava za provozu podle něj nezkomplikuje dopravu v Plzni tolik, jako kdyby se měnila celá nosná konstrukce. Potíže však přesto nastanou a budou vleklé, práce by měly trvat minimálně jednu stavební sezonu, možná dvě.

Most je velmi vytížený, spojuje největší plzeňská sídliště Lochotín a Vinice s centrem města. Je součástí hlavního severojižního průtahu, kromě čtyřproudé silnice přes most vede tramvajová trať.