Zaplatí Hradec dvakrát za jednu věc?

Hradec Králové – Hradci Králové hrozí, že bude platit dvakrát za některé práce na stavbě městské knihovny. Ta totiž vypsala výběrové řízení na orientační systém, i když stejná položka byla už v zadání soutěže na celou stavbu a je také zahrnuta v celkové ceně. Rozpočet je 137 milionů korun.

Firmy, které chtěly stavět hradeckou knihovnu, hledaly v roce 2010 výrobce nápisů a grafických prvků na budově i uvnitř, aby s nimi šli do soutěže jako subdodavatelé. V létě roku 2011, dávno poté, co se začalo stavět, knihovna vypsala soutěž na totéž – na orientační systém. Účastnily se jen dvě firmy. Zvítězila AAG za milion 666 tisíc korun. Konkurenti tvrdí, že o soutěži nevěděli. Jedním z nich je i výrobce orientačních systémů Jiří Janků.

„Možná se o to měli více zajímat. My jsme to zveřejnili na internetu,“ brání se ředitelka Knihovny města Hradce Králové Lenka Václavíková Antošová. Knihovna tedy pořádala samostatný tendr na dílčí dodávku cedulí, když tatáž položka byla už součástí celého stavebního tendru a výsledné ceny. Mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková to potvrzuje.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Hradci hrozí, že zaplatí orientační systém podruhé. Podle výrobců, kteří se bojí o práci a nechtějí zveřejnit jméno, se zakázka dá pořídit za 550 tisíc. Radnice zaplatí třikrát více – milion 666 tisíc. V mnohem větším úřadu kraje stál podobný orientační systém o půl milionu méně. Knihovna vypíše další drobné soutěže. Bude zajímavé sledovat, zda už také nebyly obsažené v původní stavební zakázce a zda město nemá platit podruhé.