Policie navrhla obžalobu členů bývalé městské rady Přerova

Přerov – Policie po uzavřeném vyšetřování takzvané přerovské kauzy týkající se veřejných zakázek navrhla obžalovat celé bývalé vedení města v čele s primátorem Jiřím Lajtochem (ČSSD) z trestného činu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky i zneužití pravomoci úřední osoby. Vsetínský státní zástupce už na začátku října zamítl všechny stížnosti proti obvinění a umožnil tak policii pokračovat ve vyšetřování.

Zda však případ dojde až k soudu, není zatím jasné. Rozhodne o tom olomoucké krajské státní zastupitelství, které případ převzalo od vsetínských žalobců. „Policisté podali návrh na obžalobu v plném rozsahu, tak jak bylo řízení zahájeno. Návrh na obžalobu je u všech 13 obviněných,“ uvedla státní zástupkyně. Žalobci mají na rozhodnutí měsíční lhůtu.

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality obvinil bývalé vedení městské rady, z něhož mnozí stále sedí v čele města, z trestného činu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Stíhání se týká sporných zakázek na přestavbu přerovského domova důchodců a zimního stadionu. Primátora města a senátora Lajtocha musel vydat ke stíhání Senát. Kromě 11 členů bývalé městské rady policie obvinila také dva úředníky z odboru rozvoje a z oddělení investic.

Kauza přerovských zakázek
Zdroj: ČT24

Protikorupční policie se spornými zakázkami zabývala proto, že obě stály podstatně více, než město plánovalo. Například cena u domova pro seniory se zvýšila asi o 30 milionů na více než 167 milionů korun. V obvinění se mimo jiné policie zaměřovala i na vazby politiků se stavební firmou, jež tyto zakázky prováděla.

Přerovský primátor Lajtoch informaci o ukončení vyšetřování získal až ze sdělovacích prostředků, nadále však popírá, že by se čehokoliv protiprávního dopustil. „Trvám na stanovisku svého obhájce, že konstrukce mého obvinění je po faktické stránce nesmyslná a po právní stránce chybná,“ doplnil Lajtoch.

Vinu již dříve popřeli i další z obviněných. „Můj pocit je takový, že všechny argumenty, které jsem zatím slyšel, nechápu, a necítím se vinen, že jsem něco udělal,“ uvedl například náměstek primátora Josef Kulíšek (ODS). Všichni si proti rozhodnutí o zahájení trestního stíhání už dříve podali stížnost. Namítali, že stíhání je nedůvodné.

Telefonát Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)