Horažďovická střední škola otevřela nový ateliér

Horažďovice (Klatovsko) – Nový ateliér mají ode dneška k dispozici studenti oboru grafický design na umělecké střední škole v Horažďovicích. Vedení školy pro něj našlo prostor v podkroví budovy a finance v hodnotě více než 4,5 milionu korun. Zástupci školy tvrdí, že investice do nového tvůrčího prostředí se vyplatí – o obor je totiž velký zájem ze strany studentů i marketingových firem. Vedení školy nyní shání prostředky na to, aby mohla být zkvalitněna a rozšířena také počítačová učebna.

Podle místních učitelů i žáků se nový ateliér vyznačuje větším prostorem, lepším osvětlením a také tvořivějším prostředím. Maturitní obor grafický design se na střední škole v Horažďovicích začal vyučovat teprve před dvěma lety. Obor se stejným zaměřením se v Plzeňském kraji vyučuje pouze v Plzni, i proto je o něj velký zájem. V talentových zkouškách škola v Horažďovicích přijme pouze 16 žáků.

Vedení školy se však snaží reagovat i na poptávku trhu. Reklamním agenturám a marketingovým společnostem totiž chybí vystudovaní designéři, kteří umí pracovat v grafických programech a přitom vytvoří své původní návrhy. Studenti by tak neměli mít na trhu práce problémy.

I přes velký zájem dětí o studium grafického designu se zatím neplánuje další otevření takového oboru na jiných školách v Plzeňském kraji. Podle hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance to však v budoucnu není vyloučeno. „Uvidíme, jak to bude do budoucna vypadat, protože tahle oblast se rozvíjí velmi dynamicky,“ naznačil hejtman.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)