Kvůli odporu lidí se změní řízení projektu spalovny v Chotíkově

Chotíkov (Plzeňsko) – Dlouhodobý boj proti chystané spalovně v Chotíkově u Plzně se začíná dramatizovat. Odpůrci projektu totiž tvrdí, že stavební úřad v Touškově jedná podjatě a kritické připomínky k projektu prý neoprávněně vyloučil z územního řízení. Zástupci územních sdružení současně přišli s návrhem, že plánovanou spalovnu může nahradit plynárna v Sokolově. Zástupci touškovského úřadu obvinění odmítají.

Už před rokem tvrdil hlavní investor stavby spalovny, společnost Plzeňská teplárenská, že vše běží v souladu s českými zákony. S tím ale odpůrci spalovny nesouhlasí. Podle nich jsou úřednice stavebního úřadu v Touškově zmanipulované a za svá rozhodnutí dostávali peněžité odměny. „Nyní čekáme, jak se krajský úřad zachová. V případě, že se nezachová tak, jak nám doporučili naši právníci, tak máme připravenou žalobu,“ uvedla Kateřina Moučková ze Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov.

Za pravdu dal chotíkovským občanům i krajský úřad a kvůli podezření z podjatosti vyloučil Touškov z úředního řízení. S tím se však nechce smířit starostka Vilma Kunešová. „ Já tam jakoukoliv podjatost odmítám. Ti zaměstnanci by byli vyplácení, i kdyby spalovnu nepovolovali,“ sdělila telefonicky.

Kromě starostky Touškova nechtěl nikdo jiný rozhodnutí krajského úřadu komentovat. V současnosti je tak jasné, že o zahájení územního řízení bude rozhodovat jiný stavební úřad. Odpůrci spalovny však nesouhlas se spalovnou nevzdávají.. Podle nich by se odpad z Plzně mohl vozit do Sokolova, a to vlakem, který do Plzeňské teplárenské dováží uhlí. Zda bude komunální odpad z Plzně spalovat podnik v Sokolově a zastaví se tak miliardový projekt chotíkovské spalovny, by se mělo rozhodnout do 19. ledna.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)