Lyžaře v Jeseníkách drsné podmínky neodradily

Kouty nad Desnou - Jeseníky tento víkend neuvítaly milovníky zimních sportů příliš příznivě. Foukal čerstvý vítr, teplota klesla až na minus 8 stupňů a slunce zůstalo skryté za mraky. Navíc platil nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Lyžaři se přesto drsným počasím nenechali odradit a svahy byly plné k prasknutí.

„Nedoporučujeme vycházet mimo cesty, mimo tyčové značení na hřebenech nebo se pohybovat ve volném terénu,“ varovala dnes horská služba v Jeseníkách. Drsnější počasí přesto lyžaře neodradilo. „Lyžuje se krásně, je čerstvý sníh, sice hodně lidí, ale jinak paráda,“ radovali se návštěvníci hor.

Během včerejší noci napadlo dvacet centimetrů sněhu, jesenické skiareály tak praskaly ve švech. „Podmínky na kopci jsou ideální, máme asi 1 600 lyžařů,“ hlásila během dne vedoucí infocentra v Koutech nad Desnou Michaela Kyjevská.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Zvýšená opatrnost kvůli počasí platí hlavně pro běžkaře a turisty. Kvůli nově napadanému sněhu nejsou projeté všechny trasy a při jejich prošlapávání musí počítat s větší časovou i fyzickou náročností naplánovaných výletů.

Podle předpovědi počasí bude sněhu na horách přibývat i v příštích dnech. Sněhové přeháňky by měly být v Jeseníkách celý následující týden.