Úřad práce v Hradci Králové nestíhá vyplácet dávky

Hradec Králové – Problémy na královéhradeckém úřadu práce způsobily, že lidé v hmotné nouzi museli přečkat týden bez peněz. Kvůli zpoždění výplaty dávek se ti nejchudší mnohdy zadlužili. Peníze začali úředníci vyplácet v hotovosti až dnes za asistence bezpečnostní agentury i policie.

Od Nového roku přešla výplata dávek na úřady práce. Jenže třeba v Hradci Králové systém selhal a na úřadě se dnes tvořily fronty nervózních klientů. „Ta situace je tady komplikovaná, protože nikdo neví, co se tady děje, nikdo vám neporadí,“ stěžovala si žadatelka o rodičovský příspěvek Gabriela Charousová. Lidé v nouzi tu měli dostat peníze na jídlo, nájem nebo léky už 10. ledna.

„Za prvé došlo k věcné změně zákonů, změnil se způsob výpočtů a podmínky nároků. Nastala i změna organizační, tedy přechod z magistrátu na úřady práce. Došlo i k nasazení nových agentových systémů, ve kterých pracujeme,“ připomněl ředitel Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák.

Na dnešek si sem pozvali asi 150 klientů, kteří jsou na tom nejhůř, aby jim peníze vyplatili hotově. Lidí ale nakonec přišlo mnohem víc. Někteří dostali jen zálohu. Kolem desáté hodiny se po chodbě úřadu práce nedalo skoro ani projít. Vyplácet dávky ale budou úředníci i zítra. „Pracují na tom všichni úředníci. Očekávám, že vyplatíme asi 300 klientů, celkem víc než milion korun,“ dodal Dvořák. Úředníci nakonec nápor zvládli a policie zasahovat nemusela. Podobně to ale bude celý týden vypadat i na dalších úřadech práce v Královéhradeckém kraji.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)