V Karlových Varech budou přísnější na průvodce

Karlovy Vary - Karlovy Vary mají zájem na tom, aby se zvyšovala kvalita průvodcovských služeb ve městě. Zájemci o ně budou nově dokonce skládat znalostní zkoušky z historie, pokud uspějí, získají od města i certifikát. Město tak chce předejít nepřesnostem a často i nesmyslům ve výkladech pro turisty.

Zaměnit sochu prezidenta Masaryka s Leninem je jedním z největších omylů, kterého se v Karlových Varech dopouštějí kromě turistů i průvodci. „Socha mi připomíná Lenina z Ruska,“ říká jedna ruská turistka. „Sochu T. G. Masaryka někteří zahraniční průvodci, hlavně provádějící v ruštině, označují za Vladimira Iljiče Lenina, to není pro město dobrá reklama,“ přiznává náměstek karlovarského primátora Jiří Klsák.  

Podle historiků průvodci často uvádějí i to, že v Karlových Varech je pohřben hudební skladatel Mozart. Morový sloup vydávají za židovský pomník a slavného kamzíka nad městem si pletou s jelenem. „Nekarlovarští průvodci vykládají svým klientům mnohdy neuvěřitelné hlouposti,“ upozorňuje historik Muzea Karlovy Vary Stanislav Burachovič. 

Tomu chce teď radnice zabránit. Průvodci by měli skládat zkoušku ze znalosti historie a získat odborný certifikát. „Nechceme z ní samozřejmě těžit žádné finanční prostředky, jediným cílem je opravdu nastavit nějakou jednotnou úroveň těchto služeb,“ vysvětluje karlovarský primátor Petr Kulhánek. 

Podobný systém už před deseti lety začali budovat v Českém Krumlově. Průvodci tu čtyřikrát ročně absolvují povinné kurzy. „Sami si hlídáme to, aby průvodci, co provádí, měli kvalifikaci, měli znalosti, uměli jazyky,“ uvádí Oto Šrámek ze Sdružení průvodců Jihočeského kraje. 

Stejné podmínky by uvítali i průvodci v Karlových Varech. Chtějí, aby je systém ochránil před amatéry. „Určitě je to správné opatření. Provádět by neměl každý, zatím to bohužel nikdo nekontroluje,“ zdůrazňuje odbornice na cestovní ruch Zdena Čížková. „Tady často provádějí lidé, kteří nemají ani základní vědomosti,“ dodává průvodkyně Radka Blümelová.  

Zkušební testy a podrobná pravidla k získání certifikátu průvodce připraví městské infocentrum. První zájemci by osvědčení mohli získat ještě před začátkem turistické sezony, tedy v květnu.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)