Archeologové v Čelákovicích odhalili barokní most

Čelákovice – Zbytky bývalého pivovaru objevili archeologové na náměstí v Čelákovicích. Našli i starý zaniklý most přes potok, který tam kdysi protékal. Překvapením je, že most zůstal ve velmi zachovalém stavu. Radnice teď uvažuje o tom, jak ho ukáže lidem. Že na čelákovickém náměstí stál od 14. století velký pivovar a taky barokní most, vědí historici ze starých dokumentů už dlouho. Archeologům se teď podařilo doplnit další fakta.

„Překvapením je, že pod podlahou pivovaru jsme našli zbytky pravěkého sídliště z mladší doby bronzové, které je v okolí náměstí doloženo, ale že by něco zůstalo i na náměstí, to jsme nepředpokládali,“ informoval vedoucí oddělení záchranných výzkumů Jan Frolík z Archeologického ústavu Akademie věd Praha.

Náměstím dřív protékal potok, most přes něj se dochoval až do 30. let 20. století. Pak byl zasypán a nahradil ho betonový kryt. Jan Frolík říká, že most zůstal zachován v takovém stavu, že by prý nic nebránilo tomu, aby se na něm obnovil provoz. Kamenný mostní oblouk musí archeologové zakrývat, aby byl chráněný před deštěm a sněhem. Voda by totiž mohla vymývat maltu ze spár a pískovec by se tak narušil.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Záchranný archeologický průzkum je součástí rekonstrukce náměstí, na které město dostalo peníze z evropských fondů. Tam, kde dřív byl pivovar a most, budou od léta stát dvě nové kašny. „Nové náměstí má vytvořit vlastní centrální prostor, nový prostor pro shromažďování, pro farmářské trhy, a má ulehčit dopravě tím, že se celá komunikace přesune na jižní stranu,¨“ doplnil starosta obce Josef Pátek (ODS).

Zbytky pivovaru se budou muset zasypat, jeho půdorys by ale mohl být alespoň vyznačen na nové dlažbě. Architekti teď taky vymýšlejí, jak by se odkrytý most mohl zakomponovat do nové podoby náměstí.