Místo zeleně silnici ke Kauflandu, plánují radní v Brandýse

Brandýs nad Labem - Nemocnice v Brandýse nad Labem se stala pojmem. Nikoli kvůli vynikajícím lékařským zákrokům, ale kvůli nepovedeným finančním transakcím. Krajský úřad ji prodal soukromému investorovi za osm milionů. Podnikatel svůj majetek později zhodnotil tím, že městu prodal pozemky v okolí nemocnice za 38 milionů, tedy za téměř pětinásobek ceny celé nemocnice. Radnice nákup odůvodňovala tím, že desítky milionů jsou daní za to, aby na pozemcích nemohl nikdo nic postavit a uvnitř města zůstala zeleň. Jenže tenhle záměr vedení města dlouho nevydržel. Co se na pozemcích chystá? S novými informacemi přišli Reportéři ČT.

Vyostřená atmosféra zavládla přesně před týdnem v Brandýse nad Labem. Zhruba 250 lidí se v místním kině sešlo proto, aby představitelům města řeklo svůj názor na výstavbu Kauflandu. Ten by mohl vyrůst na poslední zelené ploše uvnitř města, přímo uprostřed jednoho z brandýských sídlišť. „Utratili jsme spoustu peněz, abychom si koupili byty v klidném místě. Teď se z toho má stát rušná ulice,“ rozčilují se obyvatelé.

Radnice v roce 2009 utratila desítky milionů korun za to, aby od zdejší nemocnice odkoupila v dané lokalitě pozemek. Tehdejší zastupitelé investici 38 milionů korun obhajovali tím, že v místě chtějí udržet klid pro bydlení a uchránit ho před zastavěním. 

Záchrana nemocnice nakonec skončila fiaskem. Její vedení nedodrželo svůj slib, že 38 milionů od města za prodej pozemků půjde na oddlužení nemocnice. Peníze šly ve skutečnosti na jiné účty a dnes už bývalí majitelé pak zanechali nemocnici téměř před krachem. Teď se ovšem občanům brandýského sídliště hroutí i městem slibované představy o klidném bydlení. Před týdnem se v kině promítaly návrhy společnosti QINN INVEST na výstavbu velkého nákupního centra. Plán počítá s tím, že přímo přes městský pozemek, původně záruku klidu, by mohla vést ke Kauflandu nová silnice. Teoreticky by přitom na volné louce nemohl tak velký obchod, jaký plánuje firma QINN INVEST, vyrůst. Brání tomu regulační omezení v územním plánu.

Společnost QINN INVEST ovšem přišla s návrhem, jak platné regulativy obejít. Radnici nabízí, že by s ní vytvořila sdružení a soukromý pozemek pro potřeby projektu spojila dohromady s pozemkem města. Tím by mohla místo deseti procent zastavěné plochy vybudovat Kaufland na dvojnásobku prostoru – tedy dvaceti procentech území. Na oplátku investor městu nabízí, že by za zhruba 15 milionů korun vybudoval na městském pozemku park, který radnice zdejším obyvatelům dlouho slibuje.

Příběh slavného obrazu z Lidic (zdroj: ČT24)

Kaufland už ovšem odmítli úředníci města, lidé se proti němu bránili dvěma peticemi a svůj nesouhlas vyjádřili i v průzkumu veřejného mínění, který si radnice nechala zpracovat. Radní přesto záměr investora stále zvažují, což se místním pochopitelně nelíbí. Město už si dokonce nechalo od právníků zpracovat analýzu, jak případné spojení soukromého a městského pozemku provést tak, aby obchodní centrum mohlo být dvojnásobně velké, než povoluje územní plán. Společnost QINN INVEST se k celé věci odmítla vyjádřit.

Budoucnost prostoru je zatím nejistá. Starosta Brandýsa Ondřej Přenosil (ODS) přenáší zodpovědnost na QINN INVEST. „Je to na projektantech investora. Měl by navrhnout takové uspořádání v té lokalitě i s využitím městských pozemků, aby splnil parametry pro celé území, čili všech pozemků, které jsou v tom zahrnuty. Radnice se tím bude zabývat, až předloží návrh.“ A co na to obyvatelé města? „Mně to připadá, že to už bylo dopředu rozhodnuté, že jenom potřebovali zjistit názor lidí, jak dál…,“ uzavírá diskuzi jeden z obyvatelů města.