O slavkovském domu Bonapart se rozhodne v polovině února

Slavkov u Brna – Nad budoucností slavkovského společenského domu Bonapart visí otazník. Město vlastní polovinu budovy, ta druhá je však v rukou soukromníka, který se netají záměrem ji prodat. Jedinečné možnosti radnice získat celý objekt, a následně oživit tradici kulturně-společenských akcí, brání cena 20 milionů, které Slavkov nemá.

V 70. a 80. letech 20. století lákal dům Bonapart na divadlo a koncerty návštěvníky z celého regionu. Dnes sem přicházejí lidé především na levné zboží z dovozu, které nabízejí místní trhy. Polovina domu patří firmě Prelax, která je navíc i jeho správcem. Na důstojnější využití budovy rezignovala a svůj podíl chce prodat. „Podmínky jsou řádově takové, že se nám nabízí druhý spoluvlastnický podíl za cenu 20 milionů korun. Bohužel vzhledem k ekonomické situaci města nejsme schopni tuto částku dát dohromady,“ konstatuje starosta Slavkova u Brna Ivan Charvát (ODS). Další miliony by pak spolykala oprava chátrajících sálů.

Odmítnout obchodní nabídku ale otevírá prostor spekulantům a hrozbě, že v památkové zóně hned vedle zámku vyroste třeba noční klub. „V okamžiku, kdy město tuto nabídku odmítne, i varianta je samozřejmě ta, že potom budeme jednat samostatně, nezávisle na městě,“ uvedl jednatel společnosti Daniel Fusek.

V příštích dnech si radnice nechá zpracovat znalecký posudek, až bude znát reálnou cenu, hodlá se spoluvlastníkem znovu jednat. Na otázku, zda část společenského domu odkoupit, nebo ne, by měli slavkovští zastupitelé odpovědět v polovině února. Mimo jiné tím rozhodnou, zda příští plesová sezóna bude znovu v režii trhovců, nebo dostanou šanci i tanečníci.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)