Pacientům olomoucké nemocnice slouží nové rotopedy

Olomouc - Sedm rotopedů a běžící pás mohou nově využívat pacienti kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice v Olomouci. Slouží zejména lidem po infarktu myokardu, srdečním selhání či kardiochirurgické operaci. Poslouží preventivně i u nemocných s vysokým krevním tlakem, diabetiků či lidí s nadváhou.

„Měli jsme tři staré rotopedy, které nevyhovovaly. Nové přístroje jsou technicky daleko dokonalejší a umožňují monitorování EKG pacienta. Cvičení je pro něj mnohem bezpečnější,“ řekla přednostka kliniky Eliška Sovová.

Ve větším využití rehabilitace podle ní brání neochota lékařů pacienty na cvičení posílat, pohybuje se kolem 30 procent. Nízká je i ochota lidí cvičit, pouze deset procent se nakonec pro pohybovou aktivitu rozhodne.

„Pacienti jsou předem vyšetřeni a podle výsledků se nastaví tréninková frekvence, délka a intenzita cvičení, aby bylo bezpečné,“ uvedla Sovová. Pravidelně cvičit na kliniku dochází například pětašedesátiletý Karel Knobloch, který má za sebou infarkt myokardu a lékaři mu voperovali bypass. „Určitě se cítím lépe. Kdybych necvičil, byl bych na tom daleko hůře. Já jsem byl ale zvyklý sportovat celý život,“ uvedl muž.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Podle Sovové přichází po pravidelném cvičení zlepšení kondice a snižuje se riziko návratu zdravotních obtíží. „Zlepšuje se kvalita života. Lidé se cítí lépe, snáze zvládají zátěž, vyjdou do schodů a podobně. To je velmi důležité,“ doplnila primářka.

Vybavení pořídila nemocnice jako součást projektu Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexní rehabilitační péče. Celkový rozpočet činí 35 milionů korun, projekt podpořila i Evropská unie.

Nemocnice ročně přijme kolem 600 pacientů s infarktem a asi 1 500 nemocných podstoupí plastiku cév. Všichni tito lidé a také lidé s vysokým rizikem, kam patří například obezita, cukrovka nebo i stres, by se měli nejen vyhnout kouření a zdravě se stravovat, ale především se pohybovat.