Ve Varech pokračuje bezvládí, primátor nerezignoval

Karlovy Vary – Primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA) stáhl původně ohlášenou rezignaci na svou funkci. Svůj krok zdůvodnil tím, že by po jeho odchodu přišla další vlna rezignací na místa v radě a ve svém důsledku by to negativně mohlo ovlivnit další fungování města. Ve Varech ale stále panuje bezvládí, novou koalici se zatím nepodařilo vyjednat. Primátor chce mít jasno nejpozději do příštího jednání zastupitelstva, které bude 13. března. Jednou z variant je středopravá koalice tvořená KOA, TOP 09, Karlovarským zastupitelským klubem (KZK) a ODS. Názory všech zúčastněných stran se ale stále liší.

Kulhánek hrozil minulý týden rezignací, pokud se do městské vlády nezapojí ODS. Poprvé pohrozil odchodem z funkce už v prosinci poté, co se nedařilo sestavit koalici. Zda opravdu odejde, nebylo jasné ani při dnešním zasedání zastupitelů. Jeho rozhodnutí překvapilo hlavně opozici. Podle zastupitele Richarda Ullische (ČSSD) vládne na radnici chaos a krize. „Primátor jasně řekl do médií, že pokud nebude schopen sestavit koalici, sám odstoupí. Fabuloval a mně to připomíná jenom jedno, za každou cenu se udržet na svém místě,“ řekl ČT. Kulhánek to ale odmítá: „Dnes konečně došlo k posunu a patrně bude i koalice… Má rezignace by ničemu nepřispěla, i když jsem s ní opravdu počítal,“ uvedl s tím, že názor změnil až dnes ráno.

Opozice: Městu by nejvíce prospěly předčasné volby

Téměř půlroční krize a dvouměsíční vyjednávání o koalici blokoval především KZK, jenž ještě v pondělí večer odmítal koalici s ODS. Zástupce KZK Jaroslav Růžička ale po dnešním jednání zastupitelstva uvedl, že v klubu převládl názor, že by se měla koalice udržet a ODS do ní proto zapojit: „Co se jednání o nové koalici dostalo do slepé uličky, tak koalici s ODS nevylučujeme… Většina našich členů se vzhledem k vývoji událostí rozhodla, že variantu s ODS podpoří.“ Zda se ale k dohodě připojí i ODS, také není po dnešku jisté. „Nikdo to s námi dopředu neprojednal, a jak se zachováme, to skutečně nevíme, za svoji osobu se mi to zdá prapodivný a nemám do toho příliš chutě,“ uvedl zastupitel za ODS Vlastimil Balcar.

Kulhánek tuto koaliční variantu už delší dobu prosazuje. KOA, TOP 09, KZK a ODS totiž mají dohromady 26 hlasů v osmatřicetičlenném zastupitelstvu. Bez ODS by podle Kulhánka měla vládnoucí koalice jenom 20 hlasů, což považoval za velmi nestabilní. Nyní věří, že dohoda nakonec bude uzavřena.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Původní koalice K20 (KOA, Alternativa, TOP 09, hnutí O co jim jde?!), která řídila město po volbách, přestala fungovat loni v listopadu. Tehdy ztratila šanci prosazovat návrhy po ztrátě jediného hlasu, když se proti ní vymezil Jiří Kotek (Alternativa). Krátce poté vypověděla KOA koaliční smlouvu a od té doby se bezúspěšně vedla jednání. Opoziční ČSSD opakovaně navrhovala odvolání vedení města, protože údajně ztratilo legitimitu k jeho řízení. Dnešní dění podle ČSSD krizi nevyřešilo, jen oddálilo její řešení. „Je to obrovská deziluze, kterou si tohle město nezaslouží, protože dneska mělo jasně zaznít, co s městem bude dál,“ domnívá se Kotek.

V osmatřicetičlenném zastupitelstvu má KOA osm mandátů, ČSSD i ODS po sedmi, Alternativa pět, TOP 09 čtyři, KSČM čtyři mandáty a hnutí O co jim jde?! tři mandáty.