První ZŠ Václava Havla je ode dneška v Poděbradech

Poděbrady - Jméno bývalého prezidenta Václava Havla ponese jako první v republice základní škola v Poděbradech. V dosavadní ZŠ Na Valech odhalili představitelé města nový nápis dnes v deset hodin. Školní dvůr během slavnosti zaplnily stovky lidí. O přejmenování rozhodlo městské zastupitelstvo již před Vánoci. Václav Havel v Poděbradech tři roky studoval, od roku 1990 je i čestným občanem města.

S Poděbrady je podle starosty města Ladislava Langra jméno Václava Havla neodmyslitelně spjato. V letech 1947-50 zde studoval na výběrové internátní škole krále Jiřího v budově poděbradského zámku, poté byl z politických důvodů vyloučen. V Poděbradech se také potkal s bratry Mašíny nebo se svým celoživotním přítelem, režisérem Milošem Formanem.

S přejmenováním základní školy souhlasilo všech 27 zastupitelů města napříč politickým spektrem. „Shodou okolností jsme měli 21. prosince, tedy tři dny po oné smutné události, řádné zasedání, nápad přejmenovat školu tam vznikl spontánně,“ popsal Ladislav Langr. Z ministerstva školství má neoficiálně potvrzeno, že s nápadem přišli jako první. „Děkuji, že jste byli první,“ potvrdil dnes poděbradským prvenství bývalý Havlův mluvčí Ladislav Špaček.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

O svolení požádali také vdovu po bývalém prezidentovi, ačkoli to v takových případech není nutné. „Paní Dagmar nám napsala dopis, že si toho nesmírně váží a že je poctěna,“ řekl Langr. Bývalá první dáma také žákům poslala knihu Pižďuchové, jedinou, kterou její manžel napsal pro děti. Základní škola Na Valech ponese jméno bývalého prezidenta podobně jako druhá poděbradská škola, ZŠ Tomáše Garrigua Masaryka.

Náklady spojené s přejmenováním školy nebyl zatím ředitel školy Vlastimil Špinka schopen vyčíslit. Cena podle něj bude zřejmá přibližně po měsíci administrativního procesu. Ministerstvo školství udělilo škole nový čestný název 6. ledna, vysvědčení s novou hlavičkou ale děti dostanou až na konci školního roku.

ZŠ Václava Havla
Zdroj: ČT24/ZŠ Václava Havla

Na webu města se ale objevily i nesouhlasné reakce občanů. Někteří jsou rozhořčeni, že o přejmenování školy bylo rozhodnuto ukvapeně za zavřenými dveřmi. „Jejich názor respektuji. V tuto chvíli má ale tato koalice v tomto městě většinový mandát, bylo to naše rozhodnutí. A nejen koalice, ale všichni zastupitelé souhlasili,“ vzkazuje jim starosta Langr.

Při slavnostním odhalení nového jména školy zavzpomínal na Václava Havla také jeden z jeho bývalých spolužáků z poděbradského internátu Jiří Mareček. „Pamatuji si ho jako jedenáctiletého kluka. Bydlel jsem s ním a dalšími šesti nebo sedmi primány na ložnici jako jejich starší dozor,“ povyprávěl Mareček. „Byl to velice úhledný, dobře vychovaný a poslušný obtloustlejší mladík, ostatní jeho slušnosti často zneužívali… To bylo Havel dojdi pro vodu, Havel přines uhlí,“ dodal.

Také další města uvažují o přejmenování veřejných prostor po bývalém prezidentovi. Pod petici na přejmenování ruzyňského letiště na Letiště Václava Havla se podepsalo bezmála  81 000 lidí včetně Dagmar Havlové. Podle ministerstva financí by náklady na přejmenování letiště mohly dosáhnout deseti až patnácti milionů korun. Ministr financí Miroslav Kalousek již minulý týden oznámil, že bude debatu o pojmenování pražského ruzyňského letiště po Václavu Havlovi iniciovat ve vládě.

Havlovo jméno by mohl nést také most v Mělníku, náměstí v Bílině a v Ústí nad Labem. Ulice po něm pojmenovali v Kadani, další by mohla být v Karlových Varech a Kutné Hoře. V Plzni chtějí pojmenovat po Havlovi nové divadlo nebo park, v Děčíně a Hradci Králové nově vznikající knihovny. Po Havlovi se již jmenuje ulice v polském Gdaňsku. O pojmenování sedmipodlažní budovy Evropského parlamentu ve Štrasburku po českém exprezidentovi v pondělí rozhodlo předsednictvo EP, jak informoval český europoslanec Libor Rouček. České velvyslanectví v Paříži na svých webových stránkách uvedlo, že by po Havlovi mohla být pojmenována také knihovna na severu francouzské metropole.