Vyhozená úřednice asi uzavře se znojemskou radnicí smír

Znojmo - Znojemský starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD) a bývalá vedoucí majetkového odboru městského úřadu Renata Horáková chtějí uzavřít smír. Radnice nabízí bývalé úřednici téměř 250 000 korun jako náhradu za ušlou mzdu a právní zastupování. Horáková zase požaduje, aby město uvedlo, že nejde o satisfakci za útrapy, kterými si musela projít. Potom nabídku přijme. Ve vleklém sporu jde o údajně nespravedlivé propuštění Horákové ze zaměstnání.

„Požaduji opravu včerejšího (úterního) vyjádření města. Není pravda, že by mi radnice nabídla satisfakci za útrapy, kterými jsem si musela projít. Pokud město zprávu opraví, souhlasím se smírem. Byla bych ráda, kdyby se celá věc uzavřela,“ řekla dnes Horáková. Dodala, že dávala přednost návratu do zaměstnání na městském úřadu. Starosta jí prý ale řekl, že tam pro ni není místo. Horáková je od ledna nezaměstnaná a shání si práci.

Spor chce urovnat i starosta Gabrhel. „Je to dlouholetý spor, město Znojmo se se svými zaměstnanci soudit nechce, byl bych rád na smírovém řešení,“ uvedl dnes na tiskové konferenci. Smír si obě strany předběžně domluvily už minulý týden, Horákové se ale nelíbilo úterní vyjádření města. Stálo v něm, že radnice nabízí bývalé úřednici finanční kompenzaci za útrapy, kterými si musela projít. Údajně však jde jen o náhradu ušlé mzdy. „Pokud radnice vyjádření změní, domluvíme se,“ řekla dnes Horáková.

Z vedení majetkového odboru Horáková nuceně odešla na jaře 2010, protože ji bývalý starosta spojoval s korupcí na radnici. Později se ukázalo, že právě ona zřejmě pomáhala korupci odhalit. V prosinci ji ocenil Nadační fond proti korupci (NFPK) spojený se jménem podnikatele Karla Janečka 300 000 korunami za odvahu poukázat na korupční jednání. Podle nadačního fondu Horáková nepodlehla nabídkám, nátlaku a vyhrožování ze strany bývalého tajemníka městského úřadu Vladimíra Krejčíře ani bývalého starosty a pustila se do boje, který městu Znojmu ušetřil desítky milionů korun.