Chebské herny musí zavírat v pět, hospody o půlnoci

Cheb – Řadu podnikatelů v Chebu zasáhla nová vyhláška. Je sice zaměřena proti hernám, omezuje však provozní dobu i v běžných barech a restauracích. Týden po začátku platnosti nařízení říkají někteří podnikatelé, že jim hrozí krach. Lidem se potom zejména nelíbí, že jim radnice nařizuje, v kolik mají odejít z hospody. Jediné místo, kde vyhláška neplatí, je lokalita Svatý Kříž.

Radnice schválila vyhláška regulující provozní dobu heren, barů a restaurací kvůli bezpečnosti ve městě. V posledních měsících se výrazně zhoršila, v noci začaly být běžné potyčky a rvačky na pěší zóně v centru. Proto smí být 86 městských heren otevřeno pouze od 9 do 17 hodin, bary a restaurace musí zavřít o půlnoci, v pátek a v sobotu ve dvě hodiny. „Očekáváme, že se situace zlepší, a věci, které jsou s tím spojeny, jako prodej drog a prostituce, budou zásadně potlačeny,“ poznamenal místostarosta Michal Pospíšil.

Zejména majitelé heren jsou nešťastní. Před pátou k nim těžko někdo přijde. Thuan Nguyen Hong, kterému patří bar s hernou, předpokládá, že do měsíce bude muset svůj podnik zavřít. „Nevím, co budu dělat,“ posteskl si. Rozhodně však nepřipadá v úvahu, že by městskou vyhlášku ignoroval, na dodržování předepsaných provozních dob kontrolují strážníci. „Provozovatelům hrozí sankce do 200 tisíc korun,“ poukázal velitel městské policie Stanislav Makovička.

Nespokojeni jsou však i obyvatelé Chebu. Vadí jim především nucená zavírací doba v restauracích a barech, kde nejsou automaty. „Když se chci jít bavit, tak se mi nelíbí, že mi má někdo říkat, v kolik mám jít domů,“ poukázala občanka Chebu.

Kvůli nespokojeným hlasům vedení města nevyloučilo, že vyhlášku přehodnotí. „Je na zastupitelstvu aby zvážilo jestli nějakým způsobem dojde k úpravě vyhlášky,“ upozornil místostarosta Pospíšil.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)