Nehodový trenažér přijel propagovat bezpečnostní pásy

Ostrava – Přibližně každá sedmá dopravní nehod skončí tak, že se auto převrátí na střechu nebo se kutálí. Především v takových případech jsou podle odborníků klíčové bezpečnostní pásy. Lidé si pocity, které zažijí při podobné dopravní nehodě, mohou vyzkoušet v otočném simulátoru. Motoristé ho teď přivezli na sever Moravy. Kvůli složité přepravě je to však v regionu výjimečná příležitost.

V simulátoru na řidiče nepůsobí otřesy jako při reálné nehodě. Na trenažeru jde především o účinek bezpečnostních pásů. Na vlastní kůži si to vyzkoušel i moderátor pořadu Živě na jedničce Petr Rajchert. „Máte hlavu jak balon a nevíte, kde je nahoře a kde dole,“ shrnul své zkušenosti.

Podle dopravních expertů je možnost vyzkoušet si, co se děje po vážné dopravní nehodě, důležitým příspěvkem pro prevenci. „Je dobré nejenom být připoután a dobře sedět, ale také vědět, jak být připoután, jak sedět, v jaké sedačce sedět,“ uvedl bezpečnostní specialista ÚAMK Jaroslav Dvořák. „Měl by si to vyzkoušet každý,“ dodal jeho kolega Miloš Husar.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Přeprava cvičného auta je však složitá. I proto se v loňském roce objevilo na severu Moravy jen jednou.

V Moravskoslezském kraji se v loňském roce stalo 8071 dopravních nehod, zemřelo při nich 70 lidí, což je o jednoho méně, než v roce 2010.