Slůně z Ostravy už má půl tuny a řádí ve sněhu

Ostrava - Sloní samička Rashmi, která je prvním odchovaným sloním mládětem v zemi a miláčkem návštěvníků ostravské zoologické zahrady, už váží bezmála půl tuny. Od posledního vážení před čtyřmi týdny přibrala 43 kilogramů a právě přibývající váha je známkou toho, že je mládě zdravé a jeho vývoj je bez komplikací. Pokud neklesnou teploty pod bod mrazu, tráví sloní skupina část dne i ve venkovním výběhu, návštěvníci je tam mohou pozorovat mezi 10:00 a 12:00. Sníh slonům nevadí, naopak je pro ně zajímavým zpestřením i hračkou.

„Malá samička na své váze opravdu svědomitě pracuje svou neutuchající chutí k jídlu. Stále pije výživné mléko od své mámy, čtyřiačtyřicetileté samice Johti, vedle toho ale spořádá i vydatnou porci pevné potravy, kterou tvoří tři až pět kilogramů ovoce a zeleniny,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Kalousková. Dodala, že společně se svou matkou si Rashmi pochutnává i na seně a větvích. Zkouší také vařenou rýži a speciální granule, které Johti dostává jako doplněk stravy.

Před Vánocemi čekalo na ošetřovatele i malé překvapení. 18. prosince ráno našli vypadlý mléčný zub malé Rashmi. Dospělí sloni mají čtyři stoličky a dva řezáky (kly), zatímco slůňata mají zubů celkem deset (dva řezáky a po dvou stoličkách na každé straně čelisti). S tímto mléčným chrupem se již narodí. Každá další stolička je pak větší.

Loni v dubnu narozená Rashmi je druhým mládětem, které se živé narodilo v zoologických zahradách v Česku. Její nevlastní bratr, který se narodil o měsíc dříve, uhynul. Slůně se zřejmě narodilo předčasně, vážilo velmi málo a vůbec nepřibíralo na váze. Jeho matka Vishesh byla navíc prvorodička. Některé problémy proto pramenily z její nezkušenosti. Po ztrátě samečka se ale chovatelé o to více začali soustředit právě na malou Rashmi.

Sloni indičtí patří k ohroženým druhům. Ve volné přírodě jich žije maximálně 55 000. Sloní pavilon, který byl v Ostravě otevřen v roce 2004 a stál 85 milionů korun, odpovídá nejpřísnějším kritériím pro chov těchto zvířat. V Ostravě byli sloni chováni s přestávkami od roku 1956.