Vítěz prestižní Velké Odysey chystá musherský závod v Krkonoších

Vlčice (Trutnovsko) – Česko se může pochlubit jedním z nejlepších musherů světa. Kdo ho chce vidět, může se vydat do Vlčic na Trutnovsku. Místní kynolog Radek Havrda je čerstvým vítězem jednoho z největších závodů psích spřežení – Velké Odysey ve francouzských Alpách. Zvítězil už podruhé. Teď připravuje únorový závod českých musherů v Krkonoších.

Desetidenní závod v Savojských Alpách měl devět etap, trasa byla téměř tisícikilometrová. Musheři se mohli spolehnout pouze na sebe a své psy. „Další věc, která je tam náročná, jsou bivaky. Letos byly dva. První byl drsný, protože bylo kolem 25 stupňů pod nulou, kde se spí venku, psi mají nastláno na slámě a mají oblečky,“ popsal Radek Havrda.

Vítěz Velké Odysey měl s sebou čtrnáct psů ze třiceti, které chová. Od počátku zvyšoval náskok, do cíle dorazil o 40 minut dříve než nejlepší ze soupeřů. „Máme radost. Drželi jsme mu pěsti a byly to hrozné nervy,“ podotkla sousedka Magda Mečířová.

Na náročné závody trénuje Radek Havrda – profesí geodet – v Krkonoších, denně se svými spřeženími absolvuje i šedesát kilometrů. Trénink probíhá, i když roztaje sníh, potom psi vodí čtyřkolku.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Poslední únorový víkend si Radek Havrda přibere další roli. Bude pořadatelem dvousetkilometrového krkonošského závodu musherů, memoriálu polárníka Václava Vojtěcha.

Dcery Radka Havrdy o psech:

„Pejsky mám ráda, protože si s člověkem rozumějí.“

„Jsou nejlepší přítel člověka a hrozně se mně líbí.“